A német balliberális politikai pártok – eddig példátlan módon – kéretlen és meg nem engedhető amerikai politikai beavatkozásról beszélnek, valamint az USA nagykövetének a kiutasítását követelik, miután Trump elnök új berlini nagykövete, Richard Grenell arról mert beszélni, hogy támogatni kell a jelenlegi elit ellen lázadó európai konzervatív erők megerősödését – írja a 888.hu.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A német baloldali pártok – köztük a kormánykoalícióban részt vevő SPD is – olyan USA-ellenes megnyilvánulást tettek, amelyekhez fogható évtizedek óta nem fordult elő Németországban. Ennek következtében az amerikai-német kapcsolatok is mélypontra süllyedtek.

Az önmagukat toleránsnak, haladónak és elfogadónak meghatározó német balliberális pártok többek között azért tiltakoznak, mert Richard Grenell, a Trump-adminisztráció új berlini nagykövete egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy segítené a jelenlegi elit ellen lázadó konzervatívokat Európában. A nagykövet szerint szükséges az európai konzervatívok megerősödése, ami – a baloldal elhibázott politikája miatt – egyébként is meg fog történni.

Az  érettségivel sem rendelkező korábbi EP-elnök, a pártját (SPD) történelmi választási vereségbe irányító Martin Schulz azonnal elítélte az amerikai nagykövetet a véleménye miatt.

„Grenell egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy diplomata, hanem sokkal inkább úgy, mint egy szélsőjobboldali hivatalnok a gyarmatokon. Ha a washingtoni német nagykövet azt mondaná, hogy azért van ott, hogy megerősítse a demokratákat, akkor őt azonnal kiutasítanák az országból„ – mondta a szociáldemokrata párt immár lemondott elnöke.

Egy másik SPD-s képviselő is megszólalt a témában, a legdurvább hangnemet viszont a volt NDK-s pártállam utódszervezetének tekintett baloldali Linke vezetője, Sahra Wagenknecht ütötte meg:

„Egy olyasvalaki, mint az amerikai nagykövet, Richard Grenell, aki azt gondolja magáról, hogy ő uralkodik Európán és aki azt hiszi, hogy ő dönti el, hogy ki kormányozzon itt, az nem maradhat továbbra is diplomataként Németországban. Ha a kormány komolyan veszi országunk demokratikus szuverenitását, akkor nemcsak kávézgat Grenell-lel, hanem azonnal ki is utasítja” – mondta a szélsőbaloldali pártelnök.

A teljes cikket a 888.hu oldalán erre a linkre kattintva olvashatja el.