Tanácsadói tagadják, hogy Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltje 2020-ban ismét indulna az elnökségért.

Fotó: shutterstock.com, archív

„Nagyobb az esélye annak, hogy lottón nyerjen, mint hogy elnökjelölt legyen” – fogalmazott a The Hill című lapnak Philippe Reines, Hillary Clinton tanácsadója.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: Clinton környezetében nincs senki, aki arra ösztökélné őt, hogy mégis vesse be magát a Fehér Házért folyó küzdelembe, és maga Hillary Clinton sem szervez választási csapatot maga köré.

„Clintont többé nem támogatják demokrata vezetők sem, akik úgy gondolják, itt az ideje, hogy új arc vezesse a Demokrata Pártot” – jegyezte meg a The Hill, hozzátéve, hogy néhány demokrata kifejezetten dühös Clintonra, aki a választási vereség után továbbra is sokáig a rivaldafényben szerepelt, kiváltképp, amikor új könyvét népszerűsítő körúton járt.

A találgatások Hillary Clinton esetleges indulásáról a következő elnökválasztáson a hét végén erősödtek fel az amerikai sajtóban. Clinton ugyanis pénteken egy rendezvényen a műsorvezető kérdésére, aki arról faggatta, hogy indul-e újra, azt mondta: „nem”. Pár másodperccel később azonban nevetve hozzátette: „szeretnék elnök lenni”. Később, a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva azt fejtegette, hogy 2021 januárjában, amikor reményei szerint ismét demokrata párti politikus lesz a Fehér Házban, sok tennivaló vár majd az új elnökre, és ő – ahogyan fogalmazott – „nagyon felkészültnek” érzi magát erre a feladatra, mivel nyolc évig szenátor volt, majd a külügyminisztériumot vezette az Obama-kormányzatban.

Kijelentései után megszólaltak a Demokrata Párt vezető személyiségei is, és még egyik korábbi leghívebb támogatója is nemtetszésének adott hangot.

Terry McAuliffe, Virginia korábbi kormányzója – akit a Clinton házaspár belső köreinek tagjaként tartanak számon az amerikai politikában – az MSNBC televízióban hétfőn azt mondta: Clinton neve „soha többé nem szerepel a szavazócédulán”. McAuliffe leszögezte: „azt hiszem, már vége annak, hogy ő valaha is választott hivatalért szállhat versenybe. Majd segíti a többi demokrata párti jelöltet”.

A The Hill idézte Alexandra Smith-t, a Clintont támogató és volt kampányához pénzadományokat gyűjtő egyik akcióbizottság egykori vezetőjét. „A 2020-as választáson induló Hillary Clinton ugyanolyan lenne, mint a 2016-ban indult Hillary Clinton, azzal a különbséggel, hogy a negatív vonásai az idő múlásával csak tovább erősödtek” – fogalmazott Alexandra Smith.