A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) levonta a tanulságokat a 2015-ös menekülthullámból, és mindent megtesz azért, hogy ne ismétlődjék meg a négy évvel ezelőtti rendkívüli helyzet, és a migráció ügye ne ossza meg többé a társadalmat – hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök hétfőn Berlinben.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A migráció kérdéseiről tartott kétnapos tanácskozást záró beszédében kiemelte: ki kell dolgozni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert, amely idejében figyelmeztet a menekülthullámokkal fenyegető helyzetekre.

A társadalmi „megbékélésen” is dolgozni kell, a CDU-nak Németország legnagyobb pártjaként az a feladata, hogy betemesse a migráció körüli viták miatt keletkezett árkokat.

A menekültügy gyakorlatában is egyensúlyt kell teremteni, „a humanitás és a szigorúság” elvét egyformán érvényesíteni kell – fejtette ki a CDU elnöke.

Az úgynevezett műhelytanácskozás eredményeit összefoglalják egy tanulmányban, amelyet február végén vitat meg a párt elnöksége. A legfontosabb megállapítások és követelések bekerülnek az európai parlamenti választásra készülő programba.