Megindulása óta először, éjjel 11 és reggel 7 között nem zúdultak a Hamász rakétái izraeli területre. Hat izraeli katona megsebesült, de a hadvezetés szerint a terveknek megfelelően halad az offenzíva. Az izraeli hadsereg tovább támadta az övezetben a hamászos célpontokat. Az éjjel 17 palesztin halálos áldozat volt, köztük hat gyermek. A szárazföldi harcok kezdete óta 90 palesztin vesztette életét.

Ma bemehet az övezetbe nyolcvan teherautónyi humanitárius segély, és néhány külföldi újságíró is bejuthat tájékozódni és helyszíni tudósítást adni. Mindemellett kijöhet Gázából 200 kettős állampolgár, de a találkozóhelyre állítólag csak 33-an érkeztek meg azok közül, akik engedélyt kaptak a távozásra.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter hamarosan megkezdi tárgyalásait Jeruzsálemben az Európai Unió képviselőivel, a cseh, a svéd és a francia külügyminiszterrel, és estére várják Nicolas Sarkozy francia elnököt is, hogy tárgyalásokat folytassanak a tűzszünetről. A fegyveres összetűzések leállítása – ez a minimális célja annak a megállapodás tervezetnek, amelyet a cseh kormányfő készített a közel-keleti konfliktus megoldására. Mirek Topolánek, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnöke közölte: tűzszünetre szólítják fel a Hamászt és Izraelt, mert megengedhetetlen, hogy a harcokban a civileket is támadások érik.

(MR)