Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: A. Aleksandravicius
Hirdetés

A vilniusi statisztikai hivatal adatai szerint 2020. január 1-jén összesen 2 794 300 ember élt a balti országban, 145-tel több, mint egy évvel korábban.

A növekedés egy 1991 óta tartó csökkenő tendenciát szakított meg. A lakosság lélekszámának emelkedése a bevándorlásnak tudható be, ugyanis Litvániában a halálozási ráta továbbra is magasabb a születési arányszámnál.

Közgazdászok úgy vélik, hogy az ország a magas befektetési kedv és az önmegvalósítási lehetőségek sokszínűsége miatt vált vonzó célponttá. A népességszámot a külföldről hazatérő litvánok és a balti országban hosszabb ideje élő bevándorlók hozzátartozói is gyarapították. Azonban ez még nem oldja meg a demográfiai problémákat – figyelmeztettek a szakértők.

Litvániában az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta folyamatos a népességcsökkenés. Akkor 3,7 millióan éltek a legnagyobb balti államban. Az egymilliós csökkenéshez a tömeges elvándorlás is hozzájárult: a létfenntartási nehézségekre és a perspektíva hiányára számos helyi lakos keresett külföldön megoldást.