Fotó: shutterstock.com/archív
Hirdetés

Pellegrini korábban már jelezte távozási szándékát a jelenleg legerősebb ellenzéki pártnak számító Irányból, és a párt alapító elnökét, Robert Ficót is többször távozásra szólította fel a párt éléről. A távozó alelnök, aki korábban még indulni készült a pártelnöki posztért az Irány közelgő tisztújító konferenciáján, szerdai sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy új pártot alapít.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információi szerint Robert Fico a napokban felajánlotta az Irány elnöki posztját Pellegrininek. Ezt az információt a párt szóvivője is megerősítette a hírügynökségnek.

Peter Pellegrini – néhány, a párt felső vezetésében is helyet foglaló társával együtt – az Irányon belül a párt szűkebb támogatottságú, liberális vonalának a képviselője. Két éve tavasszal lett az előző kormány miniszterelnöke, amikor a fiatal tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása után kirobbant tüntetéssorozat következményeként Fico távozásra kényszerült kabinetje éléről. Helyi megfigyelők szerint az Irányon belül ezután kezdett felerősödni a liberális vonal hangja. Ez még szembetűnőbb lett, miután a 2006 óta a legerősebb szlovák pártnak számító Irány elveszítette a februári parlamenti választást, amelyen csak 18,2 százaléknyi szavazatot szerzett, mintegy 10 százalékponttal kevesebbet a négy évvel korábbinál.

Korábban írtuk

Bár Fico – a korábbiakhoz hasonlóan – egyelőre nem kommentálta Pellegrini döntését, a párt több vezető személyisége is rosszallóan fogadta, és a pártnak ártó, annak szétverését célzó lépésként értékelte azt. Fico a párton belüli folyamatokkal összefüggésben korábban többször is hangsúlyozta, hogy az Iránynak „új harcosokra van szüksége”, ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy ezeknek nem „teoretikusoknak” és nem „napsugárarcúaknak” kell lenniük. Ezt a pontosan lefordíthatatlan szlengkifejezést leginkább a nagyvárosi fiatal ultraliberálisokra használja a szlovák köznyelv.