Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Hirdetés

Rettenetes képek borzolták a kedélyeket Bécsben, amikor múlt hétfő este, néhány órával a bejelentett kijárási korlátozások életbe lépése előtt lövések dördültek a belvárosban. A támadás 20 óra körül kezdődött a Schwedenplatzon. A hivatalos beszámolók először több merénylőről és hat helyszínről szóltak: Salzgries, Morzinplatz, Seitenstettengasse, Fleisch­markt, Bauernmarkt, Graben. A szemtanúk több fehér ruhás, gépkarabéllyal felfegyverzett támadót láttak. Az első jelentések szerint Bécs főzsinagógája, a Tempel lehetett a célpont. Ezt azonban nem erősítette meg Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség vezetője, mivel a támadás időpontjában a zsinagóga már zárva volt.

Az ORF 2. osztrák közszolgálati televízióban egész éjjel hat helyszínről és több támadóról szóltak a hírek. Mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy ott, ahol épp tartózkodik, illetve azonnal menjen fedett helyre, és senki ne lépjen ki az utcára. A rendőrök nagy létszámban vonultak ki, speciális erőket is bevetettek a hajszában. Órákkal később evakuálták az éttermeket, bárokat, a Bécsi Állami Operát és a Burgtheatert is, és leállították a tömegközlekedést. A rendőrség azt kérte a lakosságtól, hogy ne osszanak meg képeket a közösségi médiában, hanem juttassák el azokat a rendőrségre.

A terrortámadás során négy személy (két férfi és két nő) meghalt, 23-an megsebesültek, közülük heten életveszélyesen. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a támadás másnapján azonban már csak egyetlen tettesről beszélt, akivel a rendőrök kilenc perccel a terrortámadás megkezdése után végeztek.

– A támadóval szembeni rendőri akció mindössze kilenc percig tartott, 20.09-kor lelőtték az elkövetőt – közölte.

Korábban írtuk

A belügyminiszter a rendőrség központi oldalára feltöltött mintegy 20 ezer videó alapján megismételte, hogy jelen állás szerint úgy tűnik, nem volt második tettes.

Aki ismeri Bécs belvárosát, tudja, hogy a hat színhely viszonylag közel van egymáshoz, de annyira nem, hogy egyetlen támadó kilenc perc leforgása alatt mindet bejárja, miközben bárokban ülőkre, utcai járókelőkre válogatás nélkül lead több mint száz lövést. A szörnyű vérontás és a hat helyszín ellenére kedden már csak egyetlen merénylőről szóltak a hírek.

Nehammer arról is beszámolt, hogy hétfő este óta Bécsben és a főváros környékén 18 házkutatást tartottak, és összesen 14 iszlamista hátterű embert őrizetbe vettek. Az elkövetőt a rendőrök agyonlőtték, tette hozzá.

Kujtim F.-ről van szó, akiről azóta kiderült, hogy albán származású, osztrák–macedón kettős állampolgár. Szülei Észak-Macedóniából vándoroltak be. Ő maga már Ausztriában született az alsó-ausztriai Mödlingben. Dzsihadista nézetei és iszlamista kapcsolatai miatt évek óta ismert volt a hatóságok előtt. A terrorista már 2018-ban csatlakozni akart az Iszlám Államhoz. Először megpróbált Afganisztánba jutni, de vízum hiányában kudarcot vallott. Még ugyanebben az évben Törökországba utazott, hogy onnan továbbmehessen Szíriába. 2018 szeptemberében Törökországban elfogták, és 2019 januárjában visszaküldték Bécsbe. 2019 áprilisában 22 hónap börtönre ítélték, mert részt akart venni a szíriai háborúban az Iszlám Állam harcosaként.

2019 decemberében azonban feltételesen szabadon engedték. A hatóságok előtt ismert iszlamista merénylő ezek után „észrevétlenül” tovább radikalizálódott, és osztrák, illetve svájci társaival közösen előkészítette a támadást. (November 3-án Zürichben letartóztattak két svájcit is, akiknek kapcsolatuk volt a bécsi merénylővel. Német lapok úgy tudják, hogy Kujtim F.-nek Németországban is voltak kapcsolatai, komoly, kiterjedt hálózattal rendelkezett.)

Herbert Kickl volt belügyminiszter élesen bírálta az osztrák hatóságokat, mert szerinte a bécsi terrortámadást el lehetett volna kerülni. A tettes ugyanis a feltételes szabadon bocsátása óta az alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése alatt állt.

– Miért nem rendelték el a hatóságok az elkövető újbóli letartóztatását, miután kiderült, hogy 2020. július közepén egy másik férfival Szlovákiába utazott, hogy nagy mennyiségű lőszert vásároljon ahhoz a gépkarabélyhoz, amellyel a terrortámadást is elkövette? Miért nem avatkozott be az alkotmányvédelmi hivatal, amikor a szlovák hatóságok a tettes lőszervásárlási kísérletére az osztrák titkosszolgálatot figyelmeztették? – kérdezte a volt belügyminiszter, és további nehezen magyarázható részletekre is felhívta a figyelmet.

Kickl felvetése nyomán több napilap is arról számolt be, hogy nagyszabású terrorellenes akciót terveztek kedd hajnalra Ramses fedőnéven. A volt belügyminiszter szerint minden bizonnyal árulás történhetett a titkosszolgálatnál.

November 3-án, a merénylet másnapján valóban nagyszabású razzia volt Bécsben és a környékén, amelynek során rajtaütésszerű házkutatásokat tartottak iszlamistáknál. Csakhogy Kickl szerint ezt az akciót már jóval előbb eltervezték, nyilvánvaló, hogy nem a támadás éjszakáján döntötték el, hogy másnap hajnalban lecsapnak a feltételezett iszlamistákra. A volt belügyminiszter szerint ez az akció a magyarázata annak is, hogy hétfőn, a merénylet napján óriási rendőri erők voltak jelen Bécs belvárosában.

Eszerint tehát épp fordítva történt, mint ahogy most a médiában tálalni próbálják. Sőt azt sem lehet kizárni, hogy az iszlamista támadót informálta valaki, és talán épp azért csapott le hétfőn este, mert tudomást szerzett az ellene és társai ellen tervezett keddi razziáról. Márpedig ez azt jelentené, hogy tégla van a titkos­szolgálatnál, és valaki árulást követett el, vetette fel a volt belügyminiszter.

Nehammer az erről szóló sajtóértesülésekre válaszolva azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni. A belügyminiszter azzal védekezett, hogy a terrorista „tökéletesen kijátszotta” a deradikalizációs programot, és az is hiba volt, hogy korán kiengedték a börtönből.

Kickl viszont továbbra sem érti, miért nem tűnt fel senkinek az elkövető fegyvervásárlási kísérlete Szlovákiában, amikor erre a szlovák hatóságok is felhívták a figyelmet. Adott egy ismert dzsihadista, aki feltételesen szabadult, és nagy mennyiségű lőszert akar beszerezni. Ez nem szúr szemet a hatóságoknak?

Nehammer erre annyit közölt, hogy „valami félresiklott a kommunikációban”, egyúttal független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette. Beismerte, hogy a szlovák hatóságok valóban értesítették az osztrák titkos­szolgálatot, ám a rendőrség állítólag a tettes meghiúsított fegyvervásárlási szándékáról csak a merényletet követően értesült.

Az Osztrák Szabadságpárt bejelentette, hogy a történtek miatt bizalmatlansági indítványt kezdeményez Karl Nehammer belügyminiszterrel szemben. Reinhold Einwallner, az SPÖ képviselője is megerősítette, hogy a bizalmatlansági indítványt az SPÖ is támogatni fogja.