Kamerunban egy héttel az október 7-ei választás után sincs eredmény, mivel több botrány is felütötte a fejét – írja a Sputnik News. Az afrikai országban elnökválasztást tartottak, amelyen először csak egy, majd egy második ellenzéki jelölt is bejelentette győzelmét, miközben az alkotmánybíróság is vizsgálja az ügyet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy hét, magát a Transparency International választási megfigyelőinek kiadó ember is igyekezett befolyásolni az eredményhirdetést – jelentette a helyi CRTV csatorna.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A magát a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott Transparency International megfigyelőinek kiadó csoport pozitívan értékelte az elnökválasztás lebonyolítását, miközben több elnökjelölt is szabálysértésekre mutatott rá.

Patricia Moreira, az NGO ügyvezető igazgatója azonban elmondta, hogy nem küldtek megfigyelőket a kameruni választásra.

Charles Nguini, a Transparency International kameruni ügyvezetője azt állította, korábban nem ismerte ezeket az embereket, először múlt kedden találkozott velük egy szállodában. Arra utasította őket, hogy használják a Transparency International saját fejlesztésű, jogsértéseket figyelő rendszerét, de nem tanította be őket. Nguini hozzátette: egyelőre nem várható, hogy jogi következménye legyen az ügynek.

Az álmegfigyelők korábban azt nyilatkozták, hogy a Agence Cameroun Presse, az elnökválasztás előtt három hónappal alapított médiaügynökség meghívására érkeztek.