A néppárti tanácskozást – amelyen Kurz mellett az ÖVP vezérkara és a tartományi vezetők is részt vettek – azért hívták össze, mert a szerdai házkutatások és a Kurz elleni korrupciós vádak miatt Werner Kogler zöldpárti alkancellár csütörtökön megkérdőjelezte a kancellár politikai cselekvőképességét, és egyeztetésre hívta a pártok vezetőit, hogy pénteken közösen tárgyaljanak a kialakult bizalmi válságról.

Hirdetés

A néppárti miniszterek csütörtök délutáni kiállása után, a tartományi vezetők nevében késő este nyilatkozó Platter kijelentette: száz százalékban elnökük mögött állnak.

Wöginger hangsúlyozta, hogy néppárti koalíciós részvétel csak Sebastian Kurzcal az élen képzelhető el. Közölte, az országnak stabilitásra van szüksége, és kitartanak a jelenlegi kormány munkájának folytatása és a kormányprogram megvalósítása mellett. Ugyanakkor hozzátette: „A Zöldeken múlik, hogy hogyan tovább.”

Csütörtökön Alexander Van der Bellen államfő is tárgyalásokat kezdeményezett a parlamenti pártok vezetőivel, hogy értékeljék a kialakult helyzetet.

A koalíciós válság amiatt alakult ki, hogy szerdán a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák ügyészség (WKStA) házkutatást tartott az ÖVP központjában, a kancelláriahivatalban és a pénzügyminisztériumban. Arra keresett bizonyítékot, hogy a gyanú szerint az ÖVP öt évvel ezelőtt, 2016-ban manipulálta az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat, és közpénzből fizették megjelentetésüket.

A házkutatások érintettjei Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei, Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga, illetve Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosa.

A büntetőjogi eljárás tárgya hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatala közpénzen. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti adásában és az államfővel csütörtökön lezajlott találkozója előtt határozottan visszautasította azokat az állításokat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy érintett volna, és nem áll szándékában lemondani a kancellári pozícióról.

Korábban írtuk