Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Phenjanban 2024. június 19-én
Hirdetés

„A világ egyre gyorsabban változik; ebben a helyzetben az a célunk, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést Oroszországgal és kormányával” – tette hozzá orosz hírügynökségek közlése szerint. „Teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította „az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”.

Hozzátette, hogy a Moszkva és Phenjan közötti jelenlegi kapcsolatok még az egykori szovjet-észak-koreai viszonynál is szívélyesebbek, Észak-Korea legjobb barátjának nevezte Putyint, továbbá méltatta Oroszország szerepét „a világ stratégiai stabilitásának és egyensúlyának fenntartásában”.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség aláhúzta, hogy a phenjani vezetés szerint a két ország partnersége felgyorsítja a többpólusú világrend kiépülését.

Vlagyimir Putyin – aki mintegy két órán át egyeztetett négyszemközt az észak-koreai vezetővel – köszönetet mondott a támogatásért, leszögezte: mind Moszkva, mind Phenjan „küzd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek imperialista, hegemóniára törekvő politikája ellen”.

A két vezető aláírta a két ország közötti átfogó stratégiai partnerségi megállapodást is, amellyel kapcsolatban a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Putyin azt mondta, hogy kölcsönös katonai segítségnyújtásról, együttműködésről is rendelkezik, mindazonáltal „békés és védelmi jellegű”.

„Észak-Koreának joga van megvédenie szuverenitását és biztonságát” – szögezte le, hozzátéve, hogy Moszkva kész diplomáciai erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy megelőzzön egy esetleges fegyveres konfliktust a Koreai-félszigeten.

Korábban írtuk

Kitért a két országra kirótt szankciókra is, politikailag motiváltnak nevezve őket, és leszögezte: Észak-Korea és Oroszország „nem tűri el a Nyugat zsarolását”. Emellett úgy vélte, az ENSZ-nek felül kellene vizsgálnia a szervezet által Phenjanra kirótt, „az Egyesült Államok nyomására hozott” büntetőintézkedéseket.

Elmondta továbbá, hogy a Kimmel folytatott egyeztetésén elsősorban biztonsági és nemzetközi kérdéseket vitattak meg.

Kim Dzsong Un a maga részéről szintén hangsúlyozta az aláírt egyezmény védelmi jellegét, konstruktívnak nevezve a dokumentumot.

Az orosz elnököt – aki a Kreml korábbi bejelentése szerint Vietnamba utazik tovább – a látogatásra elkísérte több magas rangú orosz tisztségviselő, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Mantrurov belügyminiszter-helyettes, Andrej Belouszov védelmi miniszter, valamint külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov.

Usakov elmondta, hogy Putyin ismét egy Aurus típusú limuzinnal ajándékozta meg az észak-koreai vezetőt. Az orosz elnök már februárban is ajándékozott Kimnek egy ugyanilyen személyautót.

Huszonnégy év óta ez Putyin első észak-koreai látogatása. Tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keleten találkozott Kim Dzsong Unnal.

Dél-Korea külügyminisztériuma közleményében „súlyos aggodalmának” adott hangot a mostani látogatás miatt, és aláhúzta: a térség feszültségét tovább mélyíti a Moszkva és Phenjan közötti katonai együttműködés. A tárca hozzátette, hogy ez Kína érdekeivel is szembemegy, és sürgette Pekinget, hogy vállaljon közvetítő szerepet a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében.

A szöuli kormány többször Phenjan szemére vetette azt is, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot: Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter a múlt héten azt mondta, Észak-Korea csaknem ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott már Oroszországnak, és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan még további szállítmányokat fog kérni közelgő phenjani látogatásán.

Moszkva és Phenjan tagadja a fegyverszállításokkal kapcsolatos állításokat.