Fotó: ShutterStock.com/Alex Gakos
Hirdetés

A két vezető telefonon „megvitatta, hogy kidolgozzák a térségben zajló migráció egy olyan, új megközelítését, amely alternatívát kínálhat az Egyesült Államokba vezető veszélyes utazásra” – összegezte megbeszélésüket Biden átmeneti stábja.

A leendő amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy megteremti „azt a regionális infrastruktúrát és határőrizeti kapacitást, amely elősegítheti a migráció jól szabályozott kezelését, a menedékjog-kérelmek elbírálására vonatkozó nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

López Obrador a hét elején tett javaslatot arra, hogy Biden új, demokrata párti kormányzata alatt működjenek együtt a bevándorlás kényes témájában.

A két szomszédos észak-amerikai ország viszonyában az elmúlt években surlódást okoztak Donald Trump republikánus elnök követelései, hogy a mexikói kormány tegyen többet az Egyesült Államokba tartó migrációs áradat csökkentése érdekében, beleértve azt is, hogy Mexikó nyújtson menedéket a latin-amerikai országokból érkező migránsoknak, amíg amerikai bírósági meghallgatásukra várnak, s Mexikó fizessen a Trump-kormányzat által elkezdett határfal megépítéséért.

Korábban írtuk

Biden hangsúlyozta, hogy új lendületet kell adni a koronvírus-járvánnyal, a gazdasággal és a határbiztonsággal kapcsolatos együttműködésnek is. A két országnak súlyos biztonsági kihívásokkal kell megküzdenie: Mexikón halad át az Egyesült Államokba irányuló drogkereskedelem útvonala, miközben számolnia kell az onnan folyamatosan érkező illegális fegyverszállítmányokkal.

„Megerősítettük elkötelezettségünket a népeink és nemzeteink jólétét szolgáló együttműködés mellett”- közölte Twitter-bejegyzésében López Obrador. Külügyminisztere, Marcelo Ebrard ugyanott reményét fejezte ki, hogy „kiterjedt kétoldalú együttműködés és nagyon jó kapcsolat” lesz Mexikó és az Egyesült Államok elnöke között.

Egy mexikói kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a felek beszéltek fejlesztési beruházásokról és az Egyesült Államokban élő mexikói közösség tiszteletben tartásáról is.

Latin-Amerika két legnagyobb gazdaságának, Brazíliának és Mexikónak az elnöke hosszú késlekedés után csak kedden gratulált Biden megválasztásához, azután hogy az elektori testület is formálisan megerősítette Donald Trumppal szemben aratott november 3-i győzelmét. Késlekedésük odahaza bírálatokat váltott ki, attól tartva, hogy a kapcsolatok elhidegülését kockáztatják a januárban hivatalba lépő Bidennel és demokrata kormányzatával.