Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A fehérorosz egészségügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 3728-ról 4204-re nőtt, és 40, a fertőzésből eredő halálesetet jegyeztek fel. Hatvanöt páciens lélegeztetőgépre szorul – tették hozzá. Az országban csütörtökig 81 246 tesztet végeztek koronavírus-fertőzésre 24 laboratóriumban. Fehéroroszországban a romló helyzet ellenére eddig nem vezettek be karantént.

Venciszlav Mutafcsijszki, a koronavírus terjedése elleni fellépésért felelős bolgár operatív törzs vezetője csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában 48 újabb – rekordszámú – esetet jegyeztek fel, az országban eddig 783 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetről tudni, köztük 48 egészségügyi dolgozó van. Mutafcsijszki elmondta: már egy héttel ezelőtt felhívták a figyelmet a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendszer tömeges megsértésére az országban, véleménye szerint különösen ez az oka a rekordszámú új fertőzöttnek. Az operatív törzs vezetője közölte továbbá: nem engedélyezik a Wizz Air magyar légitársaság járatainak a repülést Várnából Nagy-Britanniába.

Bulgáriában eddig 36 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében, 122 ember gyógyult meg.

A georgiai fővárosban, Tbilisziben az ortodox húsvét miatt péntektől 10 napra bezárják a temetőket, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzés terjedését – mondta el újságíróknak csütörtökön Kaha Kaladze polgármester. Georgiában eddig 336 bizonyított koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, három ember meghalt, 74-en meggyógyultak.

Lettországban a betegségmegelőzési és járványellenőrzési központ csütörtöki tájékoztatása szerint az igazolt koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 675-öt, 42 páciens közepesen súlyos, három súlyos állapotban van. A balti országban eddig 57-en gyógyultak ki a betegségből, öten viszont belehaltak.

Moldovában az elmúlt 24 órában 64 ember gyógyult meg a betegségből, ezzel a gyógyultak száma 235-re nőtt – közölte Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Dumbraveanu szerint csütörtök reggelig 1914 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel az országban, a betegségbe eddig 47-en haltak bele.

Nurbolot Uszenbajev kirgiz egészségügyi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatása szerint Kína a koronavírus terjedése elleni küzdelemre szakosodott 15 szakértőt küld Kirgizisztánba. A közép-ázsiai országban jelenleg 466 koronavírus-fertőzöttről tudni hivatalosan, öt ember meghalt, 91 meggyógyult, a fertőzöttek között 104 egészségügyi dolgozó van.

Nozim Huszanov üzbég munkaügyi miniszter nyílt levelet intézett a Cotton Campaign nevű nemzetközi koalíció vezetéséhez és egy sor jogvédő szervezethez azzal a kéréssel, hogy szüntessék meg az üzbég gyapottal szembeni bojkottot, ami véleménye szerint kedvező hatással lenne a járvány negatív társadalmi-gazdasági következményeire az országban. Az üzbég gyapot elleni globális bojkott 2006-ban kezdődött, amikor is textiltermékek eladásával foglalkozó több mint 300 neves világcég úgy döntött, hogy nem vesz üzbég gyapotot, miután kiderült: a közép-ázsiai országban gyerekmunkát vesznek igénybe a termés leszedésére. Üzbegisztánban a legutóbbi adatok szerint 1349 ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, a betegségből 107-en kigyógyultak, négy ember viszont belehalt.