Fotó: MTI/AP/PA/Kirsty O'Connor
Hirdetés

Az elkövető, a 20 éves Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, kormányforrásokból származó vasárnap esti brit médiaértesülések szerint alig egy hete szabadult a börtönből a rá kirótt három év és négy hónap szabadságvesztés felének letöltése után.

Ammant terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt ítélte el 2018-ban a londoni központi büntetőbíróság.

A terrorelhárító szolgálatok annak idején feltárták azt is, hogy Amman lefejezésekről készített videókat osztott meg barátnőjével, akit arra biztatott, hogy ölje meg „hitetlen” szüleit, és maga is terrortámadásokra készült Londonban. Tárgyalásán elismerte a terhére rótt vádakat.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap esti közleményében bejelentette: a kormány már hétfőn újabb szigorítási terveket ismertet a terrorcselekményekért elítéltekkel szemben.

A támadás a Temzétől délre fekvő Streatham városrész főutcáján, a zsúfolt Streatham High Roadon történt vasárnap délután.

Lucy D’Orsi, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a londoni rendőrség fegyveres védelmi osztagának vezetője vasárnap esti tájékoztatásában közölte: a támadó egy férfit és egy nőt sebesített meg. A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, a nő sérülései nem életveszélyesek.

Az incidensnek van egy harmadik sérültje is, egy nő, aki a tájékoztatás szerint valószínűleg a rendőrségi fegyverhasználat után, üvegszilánktól sebesült meg könnyebben.

Lucy D’Orsi úgy fogalmazott: a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy „pro-aktív terrorellenes művelet” részeseiként voltak azonnal a helyszínen, és lelőtték a gyanúsítottat, aki meghalt.

A brit médiának nyilatkozó kormányforrások szerint a pro-aktív terrorellenes művelet azt jelenti, hogy Sudesh Amman folyamatos rendőrségi megfigyelés alatt volt, és a Scotland Yard ezért tudott olyan gyorsan közbe avatkozni.

Lucy D’Orsi vasárnap esti tájékoztatásában közölte, hogy a rendőrök „egy szerkezetet” találtak a lelőtt támadó testére erősítve.

Nem hivatalos értesülések szerint a férfi az öngyilkos merényletekben használt robbanószerkezetekhez hasonló mellényt viselt.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettesének tájékoztatása szerint azonban a helyszínre vonult szakértők gyorsan megállapították, hogy nem valódi pokolgépről volt szó.

Lucy D’Orsi közölte, hogy a Scotland Yard iszlamista kötődésű terrorcselekményként kezeli a támadást.

Közölte azt is, hogy a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja, és a londoni rendőrség teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

Legutóbb november 29-én történt késeléses terrortámadás Londonban. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a City pénzügyi központjában, a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

A brit kormány néhány nappal később közölte, hogy sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását.

Kiderült ugyanis, hogy Usman Kahnt terrorcselekmények előkészülete címén 2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre őt is szabadlábra helyezték.

A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül.

A vasárnap esti késeléses támadás után Boris Johnson miniszterelnök – egyelőre részletek nélkül – közölte: a kormány hétfőn még további terveket jelent be a terrorcselekményekért elítéltekkel szembeni bánásmód alapvető módosítására.

Johnson felidézte, hogy a London hídnál elkövetett tavaly novemberi merénylet után a kormány már összeállított egy intézkedéscsomagot a terrorizmussal szembeni válaszlépések minden elemének megerősítésére; az intézkedések között szerepel az eddigieknél hosszabb börtönbüntetések kiszabása a terroristákra, és a rendőrség finanszírozásának emelése.