Terrorellenes razziákat tartott a német rendőrség az ország nyugati részén több nagyvárosban, és őrizetbe vett tíz feltételezett iszlamistát – közölte szombaton a német média a düsseldorfi ügyészségre hivatkozva.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A híradások szerint a nemzetbiztonságot veszélyeztető súlyos bűncselekmények előkészítésének gyanújával indítottak ellenük büntetőjogi eljárást.

A razziákat Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben tartományokban tartották. Essenben, Düsseldorfban, Wuppertalban, Mönchengladbachban, Duisburgban és Ulm városában voltak rajtaütések péntek reggeltől szombat reggelig. A német sajtó értesülései szerint Düsseldorfban és Essenben bombaszakértők is részt vettek a razziákban.

A Bild című lap úgy tudja, hogy a hatóságok nyolc embert kerestek, többségük tádzsik állampolgár. Állítólag Düsseldorfban akartak terrortámadást végrehajtani. A városi ügyészség egyik szóvivője azonban azt mondta, nincs konkrét bizonyíték arra, hogy milyen bűncselekményt akartak végrehajtani és mi volt a célpont, de a hatóságok vizsgálják, hogy volt-e kapcsolat köztük és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet között. Azt próbálják kideríteni, hogy az IÁ egyik sejtjéről vagy csupán a szervezettel rokonszenvező emberekről van-e szó.

„Látnunk kell, hogy akiket kézre kerítettünk, azok-e, akiket kerestünk” – fogalmazott az ügyészségi szóvivő.