Az állítólagos terroristákat tartalmazó listára Cihanouszkaja és Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja, egykori oktatási miniszter mellett még több mint egy tucat ember került fel.

Hirdetés

A KGB közlése szerint a nyomozati részleg büntetőeljárást indított terrorcselekmények előkészítésének a vádjával a BYPOL nevű szervezet tagjaival szemben a 2021. március 25-én Minszk, illetve Bariszav városokban egy bizonyos V. A. Malejcsuk által megkísérelt merényletekkel összefüggésben. Az Állambiztonsági Szolgálat állítása szerint megállapítást nyert, hogy a szervezet tevékenységével kapcsolatba hozható Cihanouszkaja és Latuska, illetve külföldön tartózkodó további tizenöt fehérorosz állampolgár.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a BYPOL a biztonsági szervek jelenleg külföldön élő, ellenzéki beállítottságú tagjaiból áll, és szoros kapcsolatban van az ellenzéki vezető Koordinációs Tanácsával.

A fehérorosz ügyészség hétfőn indított nyomozást terrorcselekmény előkészítésének gyanújával Cihanouszkaja ellen, és utasította a KGB-t, hogy szervezze meg a nemzetközi kutatást a volt elnökjelölt és társai után.

Korábban írtuk

Andrej Sved főügyész aznap arról számolt be, hogy egyes személyek a múlt héten a főváros és más városok területén robbantásokat és gyújtogatásokat próbáltak meg elkövetni.

Cihanouszkaja a szomszédos Litvániába menekült az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás után, és lemondásra szólította fel Aljakszandr Lukasenka elnököt.

A 66 éves Lukasenka közel 27 éves elnöksége legnagyobb kihívásával néz szembe, a választás óta, amelyen őt hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával, és amelynek az eredményét sem a fehérorosz ellenzék, sem az Európai Unió nem ismeri el.