FSZB
Fotó: Shutterstock/ID1974
Hirdetés

Az FSZB szerint egy 32 éves férfi, egy meg nem nevezett közép-ázsiai ország állampolgára népes helyeket szándékozott megtámadni gyújtószerkezetekkel a távol-keleti városban „nemzetközi terroristák bandavezéreinek utasítása alapján”. A gyanúsított telefonján videofelvételt találtak, amelyen felesküszik a terroristáknak, továbbá velük váltott üzeneteket, amelyek a tervezett bűncselekmény részletei tartalmazzák.

A férfitól gyújtófolyadékkal töltött palackokat és hidegfegyvert foglaltak le, valamint egy meg nem nevezett terrorszervezet zászlaját. A szolgálat arról is beszámolt, hogy a gyanúsított a terrorcselekmény elkövetése után a Közel-Keletre akart távozni, hogy ott csatlakozzon a terrorcsoportokhoz. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója júliusban közölte, hogy Oroszországban az elmúlt tíz év során csaknem 160, tavaly pedig 43 terrorcselekményt sikerült megakadályozni.

A mintegy 600 ezres Habarovszkban egyébként július 10. óta minden este tüntetések voltak Szergej Furgal, az azonos nevű terület kormányzójának letartóztatása miatt. Furgalt azzal vádolják, hogy másfél évtizeddel ezelőtt megszervezett két sikeres és egy meghiúsult bérgyilkosságot, amelyet üzletemberek ellen hajtottak végre. A Habarovszki terület hatóságai a Covid-19-járvány rosszabbra fordulására hivatkozva fontolóra vették a visszatérést a szigorúbb korlátozó intézkedésekhez. Az elmúlt nap folyamán 119-cel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami a legnagyobb napi növekmény az orosz Távol-Keleten.

Korábban írtuk