Egy New Jersey-i kerület vezetői 3,5 millió dollárt fizetnének egy iszlám szervezetnek, az erről folyó nyílt vita résztvevőinek pedig megtiltották, hogy érveik felsorakoztatásakor az “iszlámra” vagy a “muszlimokra” hivatkozzanak – írja a PR Newswire.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

2016 márciusában a Basking Ridge-i Iszlám Közösség (Islamic Society of Basking Ridge, ISBR) keresetet nyújtott be a New Jersey-i Szövetségi Kerületi Bíróságon, amelyben azt állították, a Bernards Kerület vezetői kirekesztő módon jártak el velük szemben, amikor megtiltották egy mecset építését egy olyan telken, amely erre valójában alkalmatlan lett volna.

A kerület aztán jogi úton abban egyezett meg az ISBR-rel, hogy egyrészt 3,5 millió dollárt fizetnek nekik, másrészt pedig a témában hamarosan megtartandó, nyilvános vita alatt – amely szükséges ahhoz, hogy a megegyezés hivatalosan életbe lépjen – a helyi lakosok nem tehetnek megjegyzéseket az iszlámra és a muszlimokra. 
Elképesztő módon a tilalmat egy szövetségi bíró jóváhagyta.

Egy helyi házaspár, Christopher és Loretta Quick nevében a michigani Thomas More Jogi Központ a szólásszabadság korlátozása miatt keresetet nyújtott be a New Jersey-i Szövetségi Kerületi Bíróságon. 
A kifogásban nem csupán a szólásszabadság korlátozásáról esik szó, de arról is, hogy a kerületi vezetők az iszlámot más vallásokkal szemben előnyben részesítik.

A Quick házaspár a létesítendő mecsettől kevesebb mint 60 méternyire laknak, ám a döntés megtiltaná nekik, hogy a vitában arra hivatkozzanak, az iszlám vallás sajátos szokásai hogyan lennének hatással az ő életükre, miközben az ISBR képviselői minden további nélkül beszélhetnének a keresztény vagy zsidó vallásról, ahogy ezt a megegyezés előkészületi fázisaiban meg is tették.

Richard Thompson, a Thomas More Jogi Központ elnökének vezető tanácsadója kiemelte: dokumentumokkal igazolható, hogy az ISBR weboldaláról korábban egyértelműen kiderült, milyen szoros kapcsolatokat ápolnak a radikális Észak-Amerikai Iszlám Közösséggel (Islamic Society of North America, ISNA). Az ISNA anyaszervezete a Muszlim Testvériség (Muslim Brotherhood), amelyről az FBI által elkobzott dokumentumok alapján kiderült, hogy céljuk a “nyugati civilizáció belülről történő megsemmisítése és elpusztítása”. 
Az ISBR szerint a kerületnek vannak ellenérzései a muszlimokkal szemben, ám Thompson kiemeli, hogy mindeközben hallgatnak a saját, a keresztényekkel és zsidókkal szembeni viszolygásukról: megpróbálják eltitkolni a weboldalukon megjelent keresztényellenes és antiszemita idézeteket csakúgy, mint az ISNÁ-hoz fűződő kapcsolatukat.

(demokrata.hu)