Az európai bizottsági tagok közül személyesen Frans Timmermans az egyik legelkötelezettebb a migrációs ügy mellett, Soros Györgyöt pedig korábban az egyik legjobb barátjának nevezte – mondta a Fidesz frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos arra reagált, hogy a brüsszeli bizottság alelnöke szerdán közölte: a testület fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Frans Timmermansnak az az álláspontja, hogy a migrációt nem megállítani kell, hanem „hadd jöjjenek a migránsok Európába” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Fidesz-frakció vezetője nyílt titoknak nevezte, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament baloldali része teljes mellszélességgel a migráció támogatása, ösztönzése mellett van. A magyar kormánynak és a Fidesz-frakciónak ezzel szöges ellentétben az az álláspontja, hogy be kell tartani az EU jogszabályait, a nemzetközi egyezményeket, amelyek világosan kimondják: egy menekültnek az első biztonságos országban kell menedékjogi kérelmet beterjesztenie és megvárnia az elbírálását – fejtette ki.

Kijelentette: Magyarország a déli határainak védelmével – és ezzel az illegális bevándorlás megakadályozásával – a schengeni egyezménynek tesz eleget.

„Ez a migráció, amellyel szembenézünk, veszélyezteti a kultúránkat, a biztonságunkat, és hosszú távon az európai normákat, civilizációs hagyományokat kezdheti ki” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az Európába érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági okokból akar idejönni.

A frakcióvezető szerint a magyar kormányt érő támadások mindegyike – bár „a legkülönbözőbb köntösben jelentkeznek” – végső soron a migrációs konfliktusra vezethető vissza, Magyarország ugyanis rámutatott: megvédhetők a határok, a dublini és a schengeni egyezmény pedig betartható.

Az említett különféle támadásokra példaként hozta a felsőoktatási törvény módosításának kérdését, amellyel kapcsolatban jelezte: egy olyan jogszabálynál vetette fel Frans Timmermans az európai szabályoknak való megfelelést, amelyet az alapszerződés sem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe sorol. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország kész a párbeszédre.

Fontosnak nevezte viszont az európai bizottsági alelnök nyilatkozatának azon részét, amely szerint az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon.

Kósa Lajost megkérdezték arról, hogy Palkovics László oktatási államtitkár CEU-ügyben tett nyilatkozata a licencszerződésekről meghátrálásnak számít-e. Erre a frakcióvezető azt válaszolta: „egyáltalán nem”. A kormányoldalnak mindig is az volt az álláspontja, hogy ha valaki hajlandó megfelelni a magyar jogi feltételeknek, akkor természetesen működhet Magyarországon – mondta, hozzátéve: Palkovics László lényegében szó szerint idézte a törvényi kötelezettségeket. Ha az Egyesült Államokban regisztrált CEU-nak valóban van amerikai oktatási tevékenysége, és van államközi megegyezés, akkor semmi akadálya annak, hogy ez a konstrukció működjön – közölte, úgy fogalmazva: „semmifajta kiskapuról nincs szó”.

MTI