Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Egyesült Európai Baloldal (GUE) nevű képviselőcsoportja elnöke, a holland szocialista parlamenti képviselő Tiny Kox a belga Rik Daems liberális politikust váltja a parlamenti közgyűlés elnöki székében. Megbízatása két évre szól.

Hirdetés

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnöki tisztségéért két jelölt indult, Tiny Kox mellett Marija Mezenceva, az Európai Néppárt (EPP) ukrán delegációjának elnöke.

Megválasztását követően Tiny Kox reményét fejezte ki, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése továbbra is a párbeszéd független európai fóruma marad. A PACE új elnöke hangsúlyozta: számára „létfontosságú” a párbeszéd nyitottságának fenntartása az Európa Tanács mind a 47 tagállamának kormányaival és parlamentjeivel.

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva közölte, a parlamenti közgyűlés téli ülésszakának első munkanapján tartott tisztújítás során a magyar delegáció vezetőjeként a közgyűlés megerősítette az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése alelnöki pozíciójában.

Tájékoztatása szerint a parlamenti közgyűlés magyar képviselőket is választott frakcióinak vezető pozícióiba. Nacsa Lőrincet, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőjét a parlamenti közgyűlés európai néppárti (EPP) alelnökévé, Németh Zsoltot pedig az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport alelnökévé is választották.

Közölte: Magyarország mindig fontosnak tartotta az Európa Tanácsot az emberi jogok, azon belül a kisebbségi jogok védelme szempontjából. Magyarország azt várja a parlamenti közgyűlés új elnökétől, hogy a kisebbségvédelem kulcsfontosságú területein tartsa fent a tavaly novemberben befejeződött, fél éves európa tanácsi magyar elnökség adta lendültet – tette hozzá Németh Zsolt.

Korábban írtuk