Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Az n-tv.de azt írja, az Európai Néppárt frakciója pontot tett az évek óta húzódó vita végére, amit a „jobboldali nacionalista” Orbán az európai kereszténydemokratákkal folytat. A lap szerint a szakítás fordulópont az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber számára is, aki „hosszú ideig közvetíteni próbált, de végül éles konfliktusba keveredett Orbánnal”.

Az n-tv.de úgy véli, a Fidesz 12 képviselője várhatóan a jobboldali nacionalistának nevezett ECR (Konzervatívok és Reformerek) képviselőcsoportjához vagy az ettől még inkább jobbra álló ID (Identitás és Demokrácia) frakcióhoz csatlakozik, találgatja a lap, hozzátéve, hogy mindkét esetben a jobboldal erősödik, de a néppárt azért továbbra is a legnagyobb EP-frakció marad.

A Zöldek európai parlamenti képvise­lő­je, Michel Reimon is megragadta az alkal­mat, hogy kommentálja a történteket. „Orbán antidemokratikus hozzáállását nem tolerálja tovább a néppárt. Ez az első lépés a helyes irányba. Jó, hogy a Fidesz nem tudja tovább használni az Európai Néppárt hálózatát” – örvendezett Reimon.

Hosszú interjút közölt a német közszolgálati televízió, a Deutsche Welle (DW) Krekó Péterrel, a Political Capital igazgatójával. Krekó szerint a Fideszt kizárták, kidobták az Európai Néppártból, még akkor is, ha formálisan kilépett. Az elemző úgy látja, ez rendkívüli fordulat: „Eddig a Fidesz volt a rossz fiú, aki jó fiúkkal ült az asztalnál. Most a Fidesz egyszerűen csak a rossz fiú. A CDU és a CSU, amelyek éveken át védelmezően állt a Fidesz elé, most hatalmas lépést tett a kijózanodás felé.”

Korábban írtuk

A stern.de már azt találgatja, kikkel köt a jövőben politikai szövetséget a jobboldali magyar párt. A lap szerint a német AfD a Fidesz képviselőire pályázik. „Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll a mi Identitás és Demokrácia frakciónkhoz, mint az Európai Néppárthoz” – idézik Jörg Meu­thennek, az AfD elnökének múlt szerdai nyilatkozatát, amelyben a német ellenzéki párt vezetője és EP-képviselője ismét leszögezi, hogy szívesen látnák a soraikban a Fideszt. Meuthen szerint a Fidesz az álkonzervatív Európai Néppárt konzervatív fügefalevele volt.

A Der Spiegel Manfred Weberrel foglalkozott. Weber újra a kedvenc szerepében tetszelgett: „Hídépítő vagyok, és az is maradok” – mondta a virtuális frakcióülés előtt az Európai Néppárt frakcióvezetője. A lap úgy tudja, hogy a nemzeti delegációk 14 vezetője gyakorolt nyomást rá, hogy zárja ki a Fidesz képviselőit a néppártból. „De én ezt elutasítottam” – védekezett Weber, és újra elkezdett hidat építeni. Ám ez a híd alighogy megépült, máris leszakadt, és romokban hever a remény és megbékítés politikája, amit a CDU és a CSU évek óta képviselt, írja kárörvendőn a Der Spiegel.

A WirtschaftsWoche megszólaltatta az Európai Bizottság korábbi elnökét, Jean-Claude Junckert is, aki üdvözölte a Fidesz-képviselők távozását a néppártból, de mégsem tűnik elégedettnek, mert azt is hozzátette, hogy szerinte ez „már késő”. „Már akkor, amikor Orbán a plakátkampány idején megtámadott engem migrációs kérdésekben, én a kizárás mellett voltam” – mondta a WirtschaftsWoche című lapnak. Juncker a késés okát a néppárton belüli klikkekben látja, amelyek szerinte „Orbán segítségére voltak”.

A Handelsblatt szerint akkor változott meg az Európai Néppárt hozzáállása Orbán Viktorhoz, amikor a CSU élén változás történt: Horst Seehofer bajor miniszterelnököt Markus Söder követte, aki elődjétől eltérően sem a CSU müncheni tartományi kongresszusára, sem a zárórendezvényre nem hívta meg a magyar miniszterelnököt. „Elutasítunk minden együttműködést a jobboldali populistákkal” – nyilatkozta Söder egy tavalyi, Kurz kancellárral közös sajtótájékoztatóján Bécsben. A Handelsblatt felidézi Manfred Weber sértődöttségének okát is: Orbán Viktor nem támogatta Weber jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

A Handelsblatt szerint „a magyar miniszterelnök azzal fenyeget, hogy új kereszténydemokrata mozgalmat alapít. A kulisszák mögött már régóta terveket kovácsol egy új jobboldali szövetség létrehozására Európában. Ebben partnere lehet a lengyel PiS, amely jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához tartozik.”.

A migrációról alkotott eltérő megközelítésben látja a szakítás legfőbb okát a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A faz.net szerint a strasbourgi néppárti frakcióban a belső vita világnézeti természetű. Leegy­szerűsítve, két ajánlat közül lehet választani: Kelet-Európában a migrációra és a társadalmi változásra elkülönülés és „makacs ragaszkodás” a válasz, Nyugat-Európában nyitottság a világra és modernizáció. A néppártban Merkel CDU-ja és Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja a két szélső pólust képviseli e vitában. Bár egyes témákban, mint például a migrációs válság, már jó néhány éve folyik az egyeztetés, az álláspontok megkeményedtek, ezért a szakítás immár elkerülhetetlenné vált.