Fotó: Hárfás Zsolt
Hirdetés

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern globális iparági rendezvénye iránt évről évre növekszik az érdeklődés. A 2019. április 15–16-a között Szocsiban megrendezett Atomexpo 2019 fórumra, a tavalyi csúcsot megdöntve, 74 országból összesen több mint 4100 szakember és vendég érkezett. A részt vevő cégek száma meghaladta a hatszázötvenet. Jól érzékelhető, hogy egyre több ország és vállalat keresi a gazdasági és szakmai együttműködés lehetőségét a világ vezető atomenergetikai cégével. A kétnapos rendezvényen több mint 40 együttműködési megállapodást, szándéknyilatkozatot és szerződést írtak alá, köztük magyar vonatkozásúakat is.

Jelenleg 30 országban üzemel atomerőmű, és közel ennyi ország mutat érdeklődést az atomerőművekben termelt villamos energia iránt: tervezi atomerőmű építését, vagy már építi is az első atomerőművét annak érdekében, hogy biztosítsa a gazdaság hosszú távú fejlődését, és elősegítse az emberek mindennapi életkörülményeinek javulását. Egyre több fejlett és fejlődő ország ismeri fel azt, amit az atomerőműveket évtizedek óta üzemeltetők régen tudnak: nagy mennyiségben, folyamatosan, télen-nyáron, éjjel-nappal, gazdaságosan csak és kizárólag atomenergia felhasználásával lehet villamos energiát termelni úgy, hogy közben nem szennyezzük a levegőt. Szocsiban kivétel nélkül képviseltették magukat a világ legnépesebb országai, élükön Indiával és Kínával, amelyek a gyorsan növekvő helyi energiaigényeket tömegesen épülő atomerőművekkel kívánják kiszolgálni, miközben megújuló energiaforrásaikat is növekvő részarányban alkalmazzák.

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, a Roszatom korábbi vezérigazgatója a plenáris vitát megnyitó hozzászólásában kiemelte, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban két globális feladatot kell ma megoldani: a szegénység felszámolását és a bolygó egészségessé tételét. A legfontosabb a szükséges energiaforrások biztosítása, amelyek nélkül sem az első, sem a második cél nem valósulhat meg. A globális kihívások megoldásában kulcsszerepet játszik a nukleáris energia. Amellett, hogy tiszta és megbízható, a békés célú nukleáris energia hozzájárul a tudomány, az oktatás, az orvostudomány, a mezőgazdaság és az egészséges ivóvízhez való hozzáférés fejlesztéséhez is.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy az emberi tevékenység minden területére hatással vannak a nukleáris iparág eredményei, az atomenergia békés célú alkalmazása az ENSZ fenntartható fejlődési programjának mind a 17 globális céljához kapcsolódik. A villamosenergia-ágazat legfontosabb globális kihívása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ennek elérésében pedig főszerepe van a klímabarát atomerőművek által termelt villamos energiának.

Az EU is mellette

Jeraszimosz Thomasz, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának főigazgató-helyettese a rendezvényen azt emelte ki, hogy az Európai Unió villamosenergia-termelésének több mint negyedét atomerőművek állítják elő. Az EU 2030-ra 45, 2050-re pedig 60 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az atomenergia jelenősen hozzájárulhat e cél eléréséhez. Európa-szerte jelentős atomerőművi részarányra van szükség, amelyet tovább növel majd az e-mobilitás nagymértékű elterjedése.

A rendezvényen hazánk is képviseltette magát. Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt most lép a tervezés és a kivitelezés érdemi szakaszába. A Roszatom folyamatosan szállítja azokat a terveket, amelyek a létesítési engedély iránti kérelem benyújtásához szükségesek, ezeket a magyar követelményeknek megfelelően honosítani kell. Az államtitkár kiemelte, hogy a rendezvényen jelen vannak azok a neves nemzetközi beszállító cégek is, amelyek a Roszatom hazai, illetve külföldi projektjein a fővállalkozó partnereként dolgoznak. A fő üzenet mindenhol ugyanaz: biztonságos erőművek épüljenek. Ennek szellemében Pakson az európai normáknak mindenben tökéletesen megfelelő, biztonságos, versenyképes és jól üzemeltethető blokkokat kívánnak létesíteni.

Az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat keretében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó energia című pályázatával a társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében fődíjban részesült. Ezt a díjat olyan hatékony kommunikációs projektek megvalósításáért adják, amelyek célja, hogy a lakosság valós képet kapjon e technológiáról. A rangos díjat Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át.

Vegyesvállalat alakul

A rendezvény alkalmából Szocsiban vegyesvállalat alapítását célzó részletes szándéknyilatkozatot tett az MVM Zrt. és a Ruszhatom Szervisz Rt., a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern tagvállalata. Az új vegyesvállalat létrehozásával az erőművek – beleértve az atom- és a hagyományos hőerőműveket –, valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztési és karbantartási szolgáltatásokat kívánnak nyújtani. Az aláírás alkalmából Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a két vállalat az elmúlt években erőművi fejlesztések és karbantartások terén szerzett szakmai tapasztalatokat egymásról; a vegyesvállalat születésével új lehetőségek nyílnak nem csupán Magyarországon, hanem más országok piacán is.

A két új paksi blokk megépítésével kapcsolatos orosz–magyar megállapodás értelmében a beruházás értékének akár 40 százalékát kitevő munkát magyar beszállító cégek végezhetik, azaz a két új paksi blokknak köszönhetően a hazai vállalkozások ötmilliárd euró értékű megrendeléshez juthatnak. A hazai cégek számára adott a lehetőség arra, hogy a jövőben akár más oroszországi vagy külföldi – orosz technológiájú – projektben is részt vegyenek. Uniós követelmény az is, hogy a beszerzések 55 százaléka közbeszerzés útján történjen.

Jó példaként áll előttünk Csehország, amelynek több vállalata jelenleg is a Rosz­atom beszállítója. A cseh cégek részt vesznek az oroszországi beruházásokban és gyakorlatilag az összes külföldi projektben is Fehéroroszországtól egészen Kínáig. Így megvannak a megfelelő képességeik és referenciáik arra, hogy beszállítóként tevékenykedjenek a Paks II. Atomerőmű építésénél is. A magyar kormánynak, illetve a hazai cégeknek hosszú távra tervezve azt is érdemes megvizsgálniuk, hogy milyen más területeken kapcsolódhatnak be a Roszatom globális ellátási láncába.

Német–orosz kapcsolat

A Roszatom nemzetközi nyitottságát és a kiváló lehetőségeket mutatja az is, hogy június elején a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon az orosz atomenergetikai konszern leányvállalata, a TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a jelentős európai titánszállító német Hermith GmbH együttműködési megállapodást kötött titánötvözetek gyártására szolgáló közös vállalkozás létrehozásáról. A dokumentumot Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier jelenlétében írták alá.

Az orosz–német vegyesvállalat a nagy hozzáadott értéket képviselő termékekre specializálódik a komoly tudásigényű iparágakban, mint például a légi közlekedés, az autóipar és az orvostudomány. Az első szakaszban titánhuzalok gyártását tervezik, de a későbbiekben fontolóra veszik a termékválaszték bővítését, különösen a repülőgépiparban felhasznált termékekkel, az autóipar titánrugóival, továbbá endo­pro­té­zi­sekkel, szupravezető anyagok előállításával stb. A közös vállalkozás létrehozása ezért jelentős lépés a német–orosz együttműködés fejlesztésében a high-tech titántermékek gyártását és értékesítését tekintve az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada piacain.

Az Atomexpo 2019 legfőbb üzenete az volt, hogy a globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és nemzeti versenyképességi célok érdekében, illetve az energiaszegénység elleni küzdelemben elengedhetetlen az egyes országok atomerőmű-részarányának jelentős növelése a megújuló energiaforrások egyidejű fejlesztésével. Magyarország a kitűzött globális célok elérését támogatja a Paks II. projekt megvalósításával, együtt haladva a világ többi, a jövő energetikai kérdéseiről racionálisan döntő országával.

A szerző energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök, Urántoll-díjas, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője.