Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

Jelenleg hajókon vagy szállodákban várakoznak arra, hogy hazamehessenek.

Harry Roque kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy ennek érdekében a hatóságok bármilyen járművet igénybe vehetnek, beleértve buszokat, repülőgépeket és hajókat is, hogy hazaszállítsák az embereket. A több hetes késést a tesztelések elhúzódásával magyarázta.

A Fülöp-szigetek partjainál jelenleg 29 óceánjáró vesztegel több ezer emberrel a fedélzetükön, ám a rendelkezés értelmében ahhoz, hogy az emberek elhagyhassák a hajókat, előbb le kell őket tesztelni.

Korábban írtuk

A Fülöp-szigeteki legénység tagjai újságíróknak az mondták, alig jutnak információhoz, nem kapnak fizetést, és a bezártság egyre komolyabb lelki megterhelést jelent a számukra.

Sokan szállodákban és egészségügyi létesítményekben ragadtak annak ellenére, hogy a vírustesztjeik negatívak lettek, a 14 napos karantén ideje pedig lejárt.

Az ország külföldön dolgozó vendégmunkásai a Fülöp-szigetek gazdaságának egyik motorját jelentik, valamint ők alkotják Duterte elnök egyik fő támogatói bázisát is. A vendégmunkások évente több mint 30 milliárd amerikai dollárt (több mint 9 ezer milliárd forint) küldenek haza, sok esetben pedig családjaik egyetlen kenyérkeresői.

A kormány számításai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt több százezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás maradhatott állás nélkül.

A járvány kitörése óta több mint 30 ezer vendégmunkás tért haza. Május 20-ig a 27 ezer elvégzett tesztből 515-nek lett pozitív eredménye. Az országban jelenleg több mint 14 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 868-an belehaltak a vírus okozta Covid-19 betegségbe.