Jövőre 10 millió százalék is lehet az infláció Venezuelában – közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden.

Fotó: Shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Legfrissebb előrejelzésében az IMF az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol a júliusban várt 1 millió százalék helyett.

Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány.

Az IMF előrejelzése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

A washingtoni székhelyű szervezet kedden emlékeztetett arra, hogy a venezuelai kormány augusztus 20-tól denominálta a nemzeti valutát, öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről.

A kormány eredetileg júniusban három nullával akarta csökkenteni bankjegyeinek címleteit, de ezt akkor elhalasztották a bankszektor irányítóinak kérésére, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere.

Az új venezuelai fizetőeszköz neve szuverén bolivar, a legkisebb névértékű a 2 szuverén bolivar – érme formájában -, a legnagyobb névértékű pedig az 500 szuverén bolivar.

A legkisebb névértékű régi bolivar a 200 ezres, a legnagyobb az 50 milliós volt.