A Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport Santa Cruz-i kapcsolatai állnak a nyomozás előterében most, Mauricio Sosa vezető ügyész csütörtökre ígérte a meghallgatások megkezdését, ám a hatórás időkülönbség miatt erről még nem érkezett hír.

Szerdán viszont megérkezett rendőrségi kísérettel a Santa Cruzban őrizetbe vett két bolíviai férfi La Pazba, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők szerezhették be a fegyvereket „a külföldi zsoldosoknak”. A két férfit lakásaikról kommandósok vitték el, majd Santa Cruzból az ezer kilométeres úton két rendőrgépkocsival szállították La Paz-ig. A bolíviai televízió leközölt képsorain látható volt, hogy a két férfit megkötözött kezekkel és leragasztott szájjal tartották az autóban, ami általános felháborodást keltett. Lapértesülések szerint ezek után maga Alfredo Rada kormányzati miniszter kért magyarázatot a rendőrfőnöktől.

Mint már megírtuk, egyikük Juan Carlos Gueder Bruno a Santa Cruz-i ifjúsági szervezet vezetője volt, és az autonómiáért küzdő helyi mozgalom pénzbegyűjtő lobbistájának tartották. A másik személyazonossága utóbb derült ki, előzetesen tévesen jelentették a hírügynökségek, hogy paraguayi lenne.

Valójában Alcides Mendoza Masaví bolíviai, akit korábban azzal gyanúsítottak, hogy köze volt az egyik katonai bázison (a paraguayi határnál) fegyverek elrablásához. A mostani vád feltételezése szerint ezeket a fegyvereket adták volna át Rózsa Flores csoportjának, amelyeket aztán a Santa Cruz-i ipari vásár területén a Cotas telefontársaság standjánál talált meg a rendőrség elitalakulata néhány órával a Las Americas hotelben lezajlott kommandós akciót követően.

Az El Deber napilap csütörtöki számában viszont szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy a vád nem stimmel, mert a határmenti őrállomásról ellopott fegyverek más típusúak voltak, mint amit a rendőrség talált a vásár pavilonjában. Ez utóbbiak ugyanis régi, második világháborús illetve a vietnami háború idején használt fegyverek voltak.

Közben Mauricio Sosa ügyész egy rejtélyről fellebbentette a fátylat. Közölte, hogy a nyomozás során korábban „Superman” és „Lucas” álnéven megnevezett gyanúsítottak valójában Alejandro Melgar Pereira és Hugo Achá Melgar, két a Santa Cruz-i vállalkozói köröknek dolgozó ügyvéd.

Állítólag mindketten a központi kormánnyal szembeni ügyekben, így a helyi autonómia szövegezéséhez adtak jogi tanácsokat, illetve a Kereskedelmi Kamara felkérésére szakértőkként segédkeztek megvádolt helyi vállalkozók ügyeiben. A nyomozás szerint ezek ketten lehettek a közvetítők Rózsa Flores csoportja és a számukra pénz biztosító személyek között.

Amit a nyomozás bizonyítani is tud, hogy Alejandro Melgar látta el kézjegyével az adásvételi szerződést, amikor Rózsa Flores álnéven autót vásárolt. Mauricio Sosa közlése szerint az eddig még titokban tartott „kulcstanú” azonosította Hugo Achát „Supermanként”, míg Alejandro Melgar viselte a „Lucas” fedőnevet.

A „kulcstanú” adta át állítólag a múlt hét végén azt a három perces, mobiltelefonnal készített felvételt, amelyen – rossz kép- és hangminőségben – a nyomozás véleménye szerint az utóbb a Las Americas hotelben a kommandóakcióban lelőtt hármas – Rózsa Flores, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer – beszélget egy negyedik személlyel, egyebek között arról, hogy elszalasztották az alkalmat Evo Morales és kormánya elleni merénylethez.

Sosa ügyész korábban azt jelezte, hogy csütörtökön hallgatja meg hivatalosan is a „kulcstanút”.

Az ügyész jövő keddre adott ki idézést a két férfinek, ám a hírek szerint egyikük sem tartózkodik Bolíviában. Sőt az egyik újság csütörtöki számában már meg is szólaltatta Hugo Achát, aki telefonon az Egyesült Államokból elmondta, hogy alkotmányos jogait sérti a vád. Közölte, hogy büntetlen előéletű, ráadásul a katonai főiskolán oktat, ahol hallgatói, így ezredesek, tábornokok tanúsíthatják hazaszeretetét. Ugyanakkor elismerte, hogy találkozott Rózsa Floresszel, ez utóbbi kereste fel őt a a Santa Cruz-i Emberi Jogi Alapítványnál, érdeklődve, hogy milyen áldozatokat követelt az összecsapás, milyen jogsértések történtek, amikor a központi kormányzat megpróbált fellépni az autonómia ellen. Sajtóértesülések szerint Alejandro Melgar a napokban Argentinán át Uruguayba távozott.

A bolíviai parlament különleges vizsgálóbizottsága közben befejezte Santa Cruz-ban tájékozódását. A képviselők elzárkóztak a tapasztalataik érdemi, részletes közzétételétől, ám helyi sajtóértesülések szerint a bizottság azonosította azt a személyt, akit csak L. H. kezdőbetűvel jelöltek, aki két szállodában is fizette Rózsa Flores csoportjának számláját.

Állítólag a bolíviai titkosszolgálatok már tavaly december 11-től tudtak Rózsáék jöveteléről, illetve, hogy Rózsa Flores 2008 december 24-én költözött be első ízben szállodába. Az El Deber napilap ezt még megtoldja azzal a kiszivárogtatással is, miszerint egyes időszakokban az öt fős csoporthoz (Rózsa, Magyarosi, Dwyer, valamint a túlélő Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Astorga Tadic) mások is csatlakoztak.

Két, D.G. és G.D. kezdőbetűvel jelölt személyt említ a lap a parlamenti bizottsági forrásra hivatkozva, hozzátéve, hogy a második külföldi állampolgár. Mindketten legalább két hónapig együtt laktak Rózsáékkal szállodában, ám az április 16-i rendőrségi akciókor nem voltak a hotel lakói között.

A küldöttség ellenzéki tagja, Pablo Banegas képviselő tett egy furcsa megjegyzést a Santa Cruz-i lap szerint: Mario Tadic sok minden kétséges dolgot tisztázhat a Las Americas hotelben történtekről. A parlamenti bizottság ugyanis azt a tájékoztatást kapta, s erről meg is győződhettek a szállodában, hogy miközben Rózsa Flores, Magyarosi és Dwyer szobáiban hat-nyolc, Tóásóéban két vagy három lövedéknyom is volt, Tadicéban egy sem.

Amihez hozzá lehet tenni, hogy Tóásó Elődöt fizikailag bántalmazták, amiről Józsa Mátyás magyar nagykövet is beszámolt, meglátogatva a börtönben a terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásban lévő magyar állampolgárt, s a bolíviai sajtóban feltételehetően mobiltelefonnal készített felvételek is megjelentek a verésnyomokról. Tadic testén nem voltak, legalábbis ilyen látható nyomok.

(Népszabadság)