Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Mindent meg kell tennünk azért, hogy az Európai Unió, és annak tagjaként Lengyelország is fennmaradjon” – jelentette ki Andrzej Duda a közép-lengyelországi Pulawy városban rendezett Európai Piknik nevű akción.

Úgy látta: Európának „ma több demokráciára van szüksége”, és szükség van „a nemzeti parlamentek nagyobb szerepére”.

Egyúttal fontosnak nevezte az Európai Parlament és az uniós kormányfőket tömörítő Európai Tanács szerepének megerősítését is, mint olyan intézményekét, amelyek képviselői a demokratikus választások révén léptek színre.

A lengyel államfő kedd esti, az EU-csatlakozás évfordulója alkalmából a közszolgálati televízióban sugárzott beszédben aláhúzta: Lengyelország felelősséget vállal az EU jövőjéért, a lengyelek tudatában vannak az unió előtt álló kihívásoknak, bár „gyakran eltérő módon értékelik őket”.

„Egy dologban azonban egyetértünk, Európa, az EU mi vagyunk” – jelentette ki, hozzáfűzve: mindenki, aki ma „nyugtalanságot próbál kelteni” a lengyel EU-tagságot illetően, Lengyelország érdekei ellen cselekszik.

Duda ezzel a kijelentéssel arra a vitára reagált, amelyet Lengyelországban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének hétfői kijelentése váltott ki. Juncker tagadóan válaszolt egy lapinterjúban feltett kérdésre, hogy Lengyelország kiléphet-e az EU-ból, amennyiben az őszi lengyel parlamenti választást a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) nyeri meg.

„Nem. Lengyelország velünk van, mert közös értékeket osztunk” – reagált Juncker. A PiS politikusai szerint az EB elnöke ezzel cáfolta a lengyel ellenzék állításait, amelyek szerint a kormány politikája veszélyezteti Lengyelország uniós tagságát.

Lengyelország, Magyarország, valamint nyolc más európai állam (Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia) 15 évvel ezelőtt, 2004. május 1-én csatlakozott az EU-hoz.