Az Európai Unió több országának vezetője üdvözölte Theresa May brit miniszterelnök bejelentését, miszerint kormánya jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet – jelentették hírügynökségek csütörtökön.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatainak érdekében nagyon fontos, hogy a brit kilépés rendezett formában menjen végbe” – mondta ezzel kapcsolatban Stefan Löfven svéd ügyvezető miniszterelnök, akihez csatlakozott Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök is. „Zöld fény!” – írta a Twitteren a dán politikus.

Heiko Maas német külügyminiszter hasonló véleményt hangoztatott Berlinben.

„Ez nagy megkönnyebbülés” – fogalmazott a német diplomácia vezetője, hozzétéve: „több hónap bizonytalanság után végre kézzelfogható jelet kaptunk Londonból azzal kapcsolatban, hogyan képzelik el a kilépést” – mondta, hozzátéve, hogy mindkét oldalról továbbra is sok munkára van szükség. Megismételte továbbá, hogy Berlin a brit EU-tagság megszűnése után is szoros kapcsolatokat kíván fenntartani Nagy-Britanniával.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szintén üdvözölte a megegyezést és köszönetét fejezte ki Michel Barniernek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának az ügyben tett erőfeszítéseiért.

Juha Sipila finn miniszterelnök Twitteren jelentette be, hogy fontos lépésnek tartja a brit kormány szerdai döntését, de hozzátette, hogy a felekre még további fontos döntések meghozatala vár.

Charles Michel belga miniszterelnök ugyancsak óvatosságra intett. „Figyelmesen át fogjuk tanulmányozni az egyezmény szövegét, megvizsgáljuk, hogy mennyire van összhangban európai értékeinkkel” – közölte a megállapodással kapcsolatban Twitteren.

A szerda este közzétett megállapodás-tervezet szerint megkötések nélkül Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a Brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban.

A tervezetben szerepel a London által kért átmeneti időszak is, amelynek célja az, hogy a brit gazdaságnak ne kelljen hirtelen, sokkszerűen alkalmazkodnia az új körülményekhez, és legyen idő a majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer kidolgozására és fokozatos életbe léptetésére.