Legalább hatezer venezuelai sorakozott fel a perui-ecuadori határon kedden, hogy még szerdáig belépjen Peruba, mielőtt az megszünteti az ideiglenes tartózkodási engedélyek kibocsátását a venezuelai menekülteknek.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Peru volt a venezuelaiakat befogadó dél-amerikai országok között az első, amely ideiglenes tartózkodási engedélyt adott a súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtotta országból menekülőknek. Az engedéllyel legálisan lehet dolgozni és tanulni Peruban.

A perui kormány azonban a menekültek számának gyors emelkedése miatt kénytelen lett ezt a gyakorlatot megszüntetni, a változtatás határidejét az év végéről október 31-ére hozták előre. A perui hatóságok emellett felhagytak a menekültek megkülönböztetés nélküli befogadásával, és útlevél bemutatásához kötötték a belépést a Venezuelával egyébként nem határos országba.

Peruban mintegy félmillió venezuelai tartózkodik.

Abel Chiroque perui ombudsman telefonon közölte, hogy a helyzet a perui-ecuadori határon aggasztó, a hatóságoknak nincs kapacitásuk ekkora tömeget kezelni, túl sok a kérvény. Hozzátette: egyesek csaknem 24 órája állnak sorban. Chiroque tudatta azt is: megkérte a kormányt, adjanak cédulákat a határidő lejártakor még sorban állóknak, hogy megkaphassák tartózkodási engedélyeiket. Az ombudsman szerint a határidő lejártáig még legalább négyezer ember érkezik a határra.

A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló Venezuela gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott. A lakosság nagy része nem tud rendesen táplálkozni vagy alapvető egészségügyi ellátáshoz jutni. Ennek következtében rengeteg ember elhagyta hazáját a gazdasági válság elől menekülve.  

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 2015 óta 1,6 millió venezuelai menekült el hazájából, 90 százalékuk a szomszédos dél-amerikai országokba.