Fotó: ShutterStock.com/Ascannio
Hirdetés

Az RFPI közleménye szerint az alap és a bolíviai egészségügyi minisztérium ellátási főosztálya által megkötött szerződés értelmében 2,6 millió adagot szállítanak az orosz védőoltásból, amely a lakosság 20 százalékénak ellátásához lesz elegendő. Az exportra szánt védőoltást az RFPI Indiában, Kínában, Dél-Koreában és más országokban működő nemzetközi partnerei gyártják le.

Luis Arce bolíviai elnök viszont az Unitel televízióban szerdán közvetített beszédében azt mondta, hogy a 11,3 milliós népességű országa 5,2 millió adagot vásárol a Szputnyik V vakcinából.

„Tárgyalásokat folytattunk. A szerződésben, amelyet aláírtunk, 5,2 millió adag szerepel” – mondta a baloldali elnök.

„Az első, több mint 1,7 millió adagos szállítmány március végén érkezik” – mondta Arce. További 1,7 millió adagot április végén szándékozik Bolívia megkapni, a fennmaradó részt pedig májusban szállítják. „Azt is sikerült elérnünk, hogy orosz barátaink január végéig mintegy 6 ezer adagot szállítanak, amellyel azonnal biztosíthatjuk a lakosság legveszélyezettebb csoportjainak a védelmét”.

Korábban írtuk

Korábban Oroszország az alfavir nevű, koronavírus elleni szerből szállított Bolíviának.

Brazília Sao Paulo államába ugyanakkor a kínai SinoVac cég által gyártott újabb 1,5 millió adag CoronaVac oltás érkezett, így a dél-amerikai ország legnépesebb államában január 25-én megkezdődhet az oltási kampány.

A helyi kormány bejelentette, hogy szerdán 1,5 millió adag CoronaVac védőoltás érkezett. Ez már a hatodik szállítmány, így január 25-én megkezdődhet a lakosság oltása.

Az oltás a Swiss Air svájci légitársaság gépével érkezett Kínából a Sao Paulo-Guarulhos nemzetközi repülőtérre, ahol az állam kormányzója, Joao Doria és a Butantan Intézet igazgatója, Reinaldo Sato fogadta.

A Sao Paulo állam és a kínai Sinovac Biotech kínai cég közötti szerződés előirányozza a vakcina megvásárlását, illetve a Butantan Intézet általi gyártását kínai alapanyagokból. Az intézet mintegy 13 millió brazil önkéntesen tesztelte a vakcinát.

Joao Doria, Jair Bolsonaro elnök politikai ellenlábasa a Twitter-oldalán közölte, hogy jelenleg 10,8 millió adag védőoltás áll a rendelkezésükre. A Nemzeti Közegészségügyi Intézetnek még engedélyeznie kell a vakcinát, ami Doria szerint várhatóan január elején megtörténik, így január 25-én megkezdhetik az államban az oltási kampányt.