Fotó: ShutterStock.com/Dmitriy Kandinskiy
Hirdetés

„Ezt a készítményt a polgári forgalom keretében mára már több mint 150 ezren kapták meg. Ez nagyobb számú Covid-19 elleni vakcináltat jelent, mint amennyi bármelyik más országban van” – nyilatkozott az akadémikus.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot a kiterjedt vakcináció elkezdéséhez. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes hivatala csütörtökön közölte: az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie.

Gincburg a csütörtöki interjúban azt is elmondta, hogy Moszkva kész konzultálni Ankarával, valamint kész leszállítani a szükséges mennyiségű oltóanyagot Törökországnak ahhoz, hogy ennek az országnak a szakemberei toxikológiai vizsgálatokat és harmadik fázisú tesztelést végezzenek vele, önkéntesek bevonásával.

Az orosz akadémikus arra reagált, hogy a Habertürk török hírportál Fahrettin Koca egészségügyi miniszterre hivatkozva szerdán azt írta, hogy az orosz védőoltás nem felelt meg a helyes laboratóriumi gyakorlat feltételeinek, ezért a törökországi engedélyeztetés nem lehetséges. Koca ezt cáfolva hangsúlyozta, hogy nem lesz gond a Szputnyik V beszerzésével, ha annak törökországi tesztjei sikeresek.

Korábban írtuk

Gincburg a Rosszija 24-nek úgy nyilatkozott, hogy az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) többtucatnyi országgal folytat tárgyalást a Szputnyik V szállításáról és gyártásáról.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 27 927-tel 2 569 126-re emelkedett A terjedés mértéke 1,1 százalék, az új esetek 18,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 490 177, a halálos áldozatoké 562-vel 45 280-ra, a felépülteké pedig 25 887-tel 2 033 669-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 81 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 545 691 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.