Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a Hollandiába kísérő nélkül érkező menekültgyerekekkel foglalkozó Nidos szervezet és a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi holland ügynökség (COA) e gyerekek esetében ismeretlen tartózkodási helyet jelöl meg.

A szóban forgó gyerekek legtöbbje Marokkóból (325), Algériából (190) és Afganisztánból (167) érkezett. Általában kevés esélyük van arra, hogy tartózkodási engedélyhez jussanak Hollandiában, mivel származási országukat bizonyos esetekben biztonságosnak minősíthetik – foglalja össze az NRC című holland napilap. Ugyanakkor Tin Verstegen, a Nidos igazgatója elismerte, hogy az eltűnt, kísérő nélkül érkező kiskorúak között számos szíriai és eritreai (114-114) is van, ők pedig általában meg szokták kapni a menekültstátuszt.

A spanyol hírügynökségnek hágai rendőrségi források megerősítették, hogy a bevándorló gyerekek eltűnése állandó probléma 2015 óta, és – miként az EFE írja – az Europol és hasonló ügynökségek aggodalma abból is ered, hogy senki sem tudja pontosan, hova kerülnek végül. A Nidos és a COA beszámolója szerint feltételezhető, hogy egyes gyerekek azért szöktek el, hogy csatlakozzanak hozzátartozóikhoz vagy menekülttársaikhoz Németországban, Belgiumban vagy Franciaországban. A Nidos azonban figyelmeztet arra, hogy sok gyerek kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe, a kényszermunka és az illegális prostitúció áldozatává válhat.

Marc Dullaert volt holland gyermekjogi ombudsman 2016-os becslése szerint 20 ezer kiskorú bevándorló tűnt el Európában. Dullaert figyelmeztetett arra, hogy sokan közülük a szexiparban végzik vagy dolgozni kényszerülnek.