Joe Biden elnök hatalomra kerülése óta a politikai szimpátiában változások tapasztalhatók az ország minden térségében, legyen szó hagyományosan demokrata vagy republikánus államokról, illetve nagy- vagy kisvárosokról – mutatott rá az AP. Azonban a külvárosokban a legszembetűnőbb a változás – és ez jelenti a legfenyegetőbb tendenciát a demokraták számára. Ezeken a területeken többnyire magasan képzett, ingadozó választók élnek, akik korábban a Republikánus Párt ellen fordultak, de mostanában újra annak szavazótáborát gyarapítják.

Hirdetés

A hírügynökségnek az L2 politikai adatgyűjtő cégtől származó értesülései szerint 1,7 millió szavazó válthatott tábort az elmúlt évben, és nagyjából kétharmaduk a republikánusokhoz pártolt át.

A republikánusok sikeresen kovácsoltak előnyt a demokraták kudarcaiból, egyebek között a koronavírus-járvány miatti iskolabezárásokból, a növekvő inflációból, az emelkedő üzemanyagárakból és a bébitápszerhiányból – vélte a hírügynökség.

Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke szerint a változások tartósak lesznek. „Biden és a demokraták ijesztően nem ismerik az amerikaiakat, ezért fordulnak szavazók tömegesen a Republikánus Párt felé” – vélekedett.

Korábban írtuk

A Demokrata Nemzeti Bizottság nem kívánt reagálni az értesülésekre.