Mindez kiegészíti azt a kezdeményezést, amelynek keretében a kanadai kormánnyal együttműködött több ezer afgán tolmácsot és nagykövetségi dolgozót, illetve családjaikat telepítenék át az észak-amerikai országba – ismertette sajtókonferenciáján Mendicino.

Hirdetés
Fotó: MTI/AP/Sidiqullah Khan
Füst száll a magasba a radikális iszlamista tálib harcosok és a kormányerők összecsapása nyomán a délnyugat-afganisztáni Kandahár városban 2021. augusztus 12-én

„Ahogy a tálibok egyre több területet szereznek meg Afganisztánban, egyre több afgán élete kerül fokozottan  veszélybe” – mondta a tárcavezető, bár az áttelepítésekre vonatkozó ütemtervet nem közölt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új kanadai elképzelések a különösen kiszolgáltatott társadalmi csoportokra összpontosítanának, így a többi között a női vezetőkre, az emberi jogi aktivistákra, újságírókra, az üldözött vallási kisebbségek tagjaira, valamint a melegekre. Hozzátette, hogy a program nemcsak azokra vonatkozik, akik jelenleg Afganisztánban vannak, hanem azokra is, akik a szomszédos országokba menekültek.

„Tudjuk, hogy elkeserítő a helyzet. Ráaadásul óráról órára rosszabb lesz” – fogalmazott a bevándorlási miniszter.

Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter pedig részletek említése nélkül arról számolt be, hogy kanadai különleges alakulatok működnek közre Afganisztánban az áttelepítések lebonyolításában. Mint mondta, jelentős kihívásokkal szembesülnek.

Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét már elfoglalták. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt. A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik.

Korábban írtuk