„A háború hét napja alatt Oroszország megsemmisítette a közlekedési infrastruktúra több száz objektumát, de lakóépületeket, kórházakat és óvodákat is. Nem számítva védelmezőinket, ez idő alatt több mint kétezer ukrán vesztette életét. Az ukrán katasztrófavédelem az emberek megmentésén fáradozik. Több mint 150 ember életét sikerült megmentenünk, az ellenséges lövések okozta 400 tüzet oltottunk el, és 500 embert menekítettünk ki. A tűzszerészek 416 robbanásveszélyes eszközt hatástalanítottak” – összegezte a hatóság az UNIAN ukrán hírügynökség honlapján közzétett közleményében, amely szerint a halálos áldozatok között van a mentőcsapatok tíz tagja is.

Hirdetés

Az ENSZ legfrissebb jelentésében ugyanakkor mindössze 142 halottról tett említést. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán azt közölte, hogy már több mint ezer külföldi állampolgár indult útnak Ukrajnába, hogy csatlakozzon az ország védelmére szerveződő nemzetközi légióhoz. Mint mondta, 16 országból érkeznek önkéntesek. Hozzátette, hogy 19 ország ígért eddig fegyvereket Ukrajnának.

Az UNIAN felidézte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden rendeletben engedélyezte olyan külföldiek vízummentes beutazását, akik csatlakozni szeretnének a nemzetközi légióhoz. Orosz állampolgárokat nem fogadnak. Az Ukrinform ukrán hírportál legfrissebb értesülései szerint Csernyihivet szárnyas rakétákkal lőtték, találat érte a helyi rendőrfőkapitányságot és a kórházat, komoly károkat okozva, vannak polgári és katonai áldozatok.

Korábban írtuk