A Norvégiában bejegyzett Ocean Viking az összesen 236 illegális migránst két, túlzsúfolt bárkáról vette fel. Több mint száz, felnőtt kísérő nélküli kiskorú volt közöttük.

Hirdetés

A szervezet nem közölte, hogy a migránsokat hová akarják szállítani. Az Ocean Viking legutóbb 116 illegális migránst vitt a szicíliai Augustába, ahol március végén kikötési engedélyt kapott.

A múlt héten az SOS Méditerranée arról számolt be, hogy csaknem 130-an fulladhattak vízbe, amikor csónakjuk felborult Tripolitól északkeletre. Magukat jogvédőnek mondó szervezetek akkor azt vetették a hatóságok szemére, hogy nem követtek el mindent az emberek megmentése érdekében. Líbia és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex határozottan visszautasította e vádaskodásokat.

 Líbia az Európát megcélzó migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer migráns tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni.

Korábban írtuk