Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fotogramma
Hirdetés

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 4480-nal emelkedett, ez az eddigi legmagasabb szám, de a mostani adatok Campania tartomány szerdai számait is tartalmazzák.

Az elhunytak száma meghaladta a Kínában elhunytakét.

Az utóbbi egy napban meghalt 427 személy a második legmagasabb adat a szerdai 475 után.

A gyógyultak száma 4440, ez 415-tel több az egy nappal ezelőttihez képest.

A halottakat és gyógyultakat nem számolva a jelenlegi 33 190 betegből több mint 14 ezer van házi karanténban.

A kórházban kezeltek nyolc százaléka van intenzív osztályon.

Angelo Borrelli a polgári vedelem vezetője elmondta, Olaszországban 300 kiskorú bizonyult eddig pozitívnak, és egyikük állapota sem súlyos. A tájékoztatón bejelentették a receptkötelezettség eltörlését: a gyógyszereket a házi orvosoktól telefonon is kapott kódszámmal lehet kiváltani. Elhangzott, hogy a legalább egy méteres távolság betartásával nem kell szájmaszkot viselni. Borreli hangsúlyozta, hogy a háziállatok nem terjesztik a koronavírust, ezért nem kell macskákat, kutyákat elhagyni.

Angelo Borrelli bejelentése szerint a kormány újabb szigorításokat készül bevezetni az eddigi óvintézkedések fokozásával. A polgári védelem vezetője hozzátette, hogy Lombardiába irányítják az olasz orvosok egy részét.

A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában a kórházban kezeltek száma túllépte a 7500-t, az intenzív osztályokon több mint ezer fertőzöttel.

„Háborús helyzetről” beszélt Giulio Gallera a tartomány jóléti tanácsosa hangsúlyozva, hogy elfogytak a rendelkezésre álló kórházi ágyak. A jelenleg leginkább terhelt Bergamo városi kórháza előtt tábori kórházat állítottak fel, de nincsen elegendő polgári és katonai egészségügyi személyzet a működtetésére. Egész Olaszországot sokkolta az a felvétel, amelyen a fegyveres erők kamionsora a bergamói kórházból koporsókat szállít más városok krematóriumaiba, mivel Bergamóban a hamvasztók nem bírják a halottak iramát.

A Lombardiába érkezett kínai orvoscsoportot vezető Szun Csuo-peng a kínai Vöröskereszt vezetője milánói sajtótájékoztatóján kijelentette, az olaszországi utcákon még mindig túl sok ember mozog. „Le kell állítani minden gazdasági tevékenységet és mindenki mozgását, mindenkinek karanténban kell maradnia (..) nincsen második választás az élni akarásra!” – mondta a kínai orvos.

Az olasz gyógyszerügynökség bejelentette, hogy rendkívül nehézzé vált a kórházak ellátása.

Virginia Raggi római főpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több a gyógyszerlopás a patikákban.

A fertőzés lassan, de déli irányban terjed: a Róma körüli Lazio tartományban a diagnosztizált betegek számának napi emelkedése elérte a százat, ennyit Lombardiában február utolsó napjaiban mértek.

Az oktatási miniszter Lucia Azzolina „lehetetlennek” nevezte megjósolni, mikor lesznek újra nyithatók a március 5-én bezárt iskolák. Szakértők szerint nincsen értelme hatvan nap előtt újraindítani a közösségi életet. Olasz kutatók úgy vélik, a naponta közölt számok nem felelnek meg a valós adatoknak, mivel valójában százezerre tehető a tünetmentes vagy kevés tünetet mutató, de fertőzött olaszok száma, és így számolva a halálozási arány sem annyira kiemelt Olaszországban.