Több mint háromszázmillió eurót kap Olaszország az illegális bevándorlók segítésére és további több mint kétszázmilliót a migrációval kapcsolatos biztonság megteremtésére az Európai Uniótól a tagállamoknak szánt hétmilliárdos csomagból – értesült a vasárnapi La Repubblica című olasz napilap.

Az összeg a 2014 és 2020 közötti időszakban a kontinenst elárasztó migránsok segítését, integrációját, valamint a belső biztonság megteremtését és a külső határok védelmét szolgálja. A La Repubblica megjegyzi, hogy Olaszországnak jut a legtöbb a biztonságra szánt csomagból.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) friss adatai szerint év eleje óta több mint 97 ezer migráns érkezett Olaszországba. Tavaly számuk 170 ezer volt.

Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) legnagyobb olasz ellenzéki párt vezére a blogján (beppegrillo.it) közölt négypontos javaslatcsomaggal tiltakozott a római kormány „mindenkit befogadó” migrációs politikája ellen. Az M5S szerint szigorúan korlátozni kell a menekültkérelmek számát, mivel Olaszország az egyetlen, amely „tömegesen fogadja be a menedéket kérőket”.

Az M5S szerint szigorúabban kell őrizni az olaszországi befogadó-állomásokat, hogy az onnan kijáró bevándorlók ne követhessenek el bűncselekményeket. Ha kell, erőszakkal ki kell utasítani Olaszországból azokat, akiknek menekültkérelmét elutasították. Az illegális bevándorlók, ha menekültkérelmüket elutasították, fellebbezéssel se maradhassanak Olaszországban kérelmük újabb elbírálására várva.

Matteo Salvini, a szélsőséges Északi Liga vezetője Facebook-profilján azt kérdezte az olasz kormánytól, hogy az olasz partokra naponta százával érkező illegális bevándorlókat ki fogadja be, Brüsszel vagy a Vatikán. Matteo Salvini Ferenc pápának a menekültek befogadását sürgető felhívására utalt.

Laura Boldrini a római képviselőház elnöke, az UNCHR volt szóvivője emlékezetett arra, hogy az Olaszországba most érkező bevándorlók ugyanolyan migránsok, mint azok az olasz bányászok, akik a belga Marcinelle bányáiban 1956 augusztusában életüket veszítették. A balesetben 136 olasz halt meg.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter demagógiának nevezte az M5S és az Északi Liga nézeteit hangsúlyozva, hogy az ellenzéki pártok kijelentései nem vezetnek a migráció problémájának megoldásához. Gentiloni hozzátette, szerencsére az olaszok többsége nem hagyja magát félrevezetni, az olasz hatóságok pedig senkit sem hagynak a tengerbe veszni.

MTI