Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Védõmaszkot viselõ idõs nõ tornázik egy belgrádi parkban 2020. április 24-én.
Hirdetés

Az országban szerdáról csütörtökre 26 738-ról 27 033-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 614-re emelkedett.

Bosznia-Hercegovinában szerdáról csütörtökre 12 856-ról 13 138-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és heten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 379-re emelkedett.

Az aggasztó járványhelyzet miatt a Szarajevói Filmfesztivál szervezői az online térbe helyezték át az augusztus 14. és 21. közötti hétre tervezett rendezvényt. A fesztivál versenyprogramjának filmjeit és a készítőkkel zajló beszélgetéseket is a rendezvény honlapján követhetik az érdeklődők.

Koszovóban egy nap alatt 9274-ről 9492-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenöttel 284-re a halálos áldozatok száma. A koszovói kormány tárgyalásokba kezdett a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel a koronavírus elleni védőoltás mihamarabbi beszerzéséről.

Korábban írtuk

Közben az ellenzék szerint a járványnak sokkal tartósabb hatásai lesznek az országban, mint azt a vezetés bevallja, és ha nem kezelik hamarosan a helyzetet, akkor a járvány miatt hosszú távú gazdasági károkra, a megfelelő oktatás hiányára, ebből következően a bűnözés növekedésére, nagyarányú elvándorlásra, belpolitikai instabilitásra, a családon belüli erőszak növekedésére, a pszichés betegek számának emelkedésére, valamint – a kórházak túlterheltsége miatt – a más betegségben szenvedők számának és halálozási arányának növekedésére lehet számítani.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 202-ről 11 289-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szerdán hat halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 511-re nőtt.

Montenegróban csütörtökre 3361-ről 3411-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában négy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 57-re nőtt. A szakemberek azt mérlegelik, hogy milyen feltételek mellett nyithatnák meg a határokat a térség állampolgárai számára, a környező országokból ugyanis több mint egy hónapja nem utazhatnak turisták az Adria-parti államba.