Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Egyes tagállamok már a következő napokban enyhítenek a kijárási korlátozásokon – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szombaton este a Fehér Házban a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az amerikai elnök Texast, Vermontot és Montanát említette. Mint mondta, Texasban és Vermontban bizonyos üzletek már a jövő hét elején újranyitnak, míg Montanában a jövő hétvégén indul be a mérsékelt gazdasági tevékenység.

Hozzátette, hogy Ohióban, Észak-Dakotában és Idahóban május elsején kezdik meg az állam újraindításának a kormányzati ajánlás szerinti első szakaszát.

Konkrétumok említése nélkül elmondta, hogy több demokrata párti és republikánus kormányzóval beszélt, akik már tervezik a konkrét lépéseket a gazdaság és a hétköznapi élet újraindítására. Hangsúlyozta, hogy fokozatos és a közegészséget nem veszélyeztető lépésekről van szó. „Továbbra is biztató jeleket látunk, hogy a járvány túljutott a csúcspontján” – szögezte le Trump.

A korábbiakhoz képest rövid sajtókonferencián Trump elmondta, hogy a szövetségi kormányzat országszerte 13 ezer, rosszul felszerelt egészségügyi intézményt lát el majd vírustesztekkel. Kiemelte, hogy elsősorban afroamerikaiak és spanyolajkúak lakta vidékeken lévő intézményekről van szó. Mint mondta, ezekben a térségekben 28 millió ember kénytelen rosszul felszerelt és rosszul ellátott egészségügyi intézményekre támaszkodni.

Az elnök ismét élesen és név szerint bírálta a The New York Times című napilap egyik munkatársát, a Fehér Ház új kabinetfőnökéről, Mark Meadowsról írt cikke miatt. „Véleményem szerint a The New York Times nagyon tisztességtelen lap” – mondta.

Újságírói felvetésre válaszolva kifejtette: amennyiben kiderülne, hogy Kína szándékosan hallgatott el információkat az új típusú koronavírus-járványról, és tudatában volt a felelősségének a világjárvány kirobbanásáért, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Ám arra nem tért ki, hogy konkrétan mit is ért ezen.

Közben szombaton több amerikai tagállamban folytatódtak a tüntetések a normális élet újraindításáért. Tüntettek a kormányzók házainál vagy a helyi törvényhozás épülete előtt New Hampshire-ben, Marylandben, Texasban és Indianában is.

Annapolisban – Maryland állam székhelyén – a tüntetők az autóikban maradtak és táblákat lógattak ki „A szegénység is öl” vagy „Nem fogok törvényellenes rendeleteknek engedelmeskedni” feliratokkal. A texasi Austinban a társadalmi távolságtartás szigorú előírásai miatti elégedetlenkedők vonultak a helyi törvényhozás épületéhez. Michigan központjában, Lansingben pedig már harmadik napja folyamatosan tartanak a több ezernyi embert mozgósító tüntetések. Indianapolisban azonban nemcsak az újranyitás mellett, hanem ellene is tüntettek a helyiek.


Izraelben vasárnap megkezdődhet az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében elrendelt korlátozó intézkedések lazítása – jelentette be szombaton Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: bekulnis

Az ügyvivő kormányfő szerint az ad lehetőséget a korlátozások „felelős és fokozatos” enyhítésére, hogy Izrael más fejlett országokhoz képest jobban teljesít a járvány elleni küzdelemben.

„Nálunk az egyik legalacsonyabb a halálozási arány” – hangoztatta Netanjahu szombat este. „Ez lehetővé teszi, hogy lépéseket tegyünk a teher enyhítése irányába” – tette hozzá.

Továbbra is érvényben marad az a kormányzati utasítás, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról, a szigorú higiéniai rendelkezések is hatályban maradnak, de az eddigi 15 százalékról 30 százalékra emelik bizonyos kijelölt munkahelyeken azoknak a dolgozóknak a létszámát, akik bent tartózkodhatnak. Ez főleg az informatikai szektort érinti. A 67 évnél idősebbeknek és a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is azt javasolják, hogy maradjanak otthon.

Szabadabbá válik a kültéri sportolás is. Vasárnaptól két ember is sportolhat együtt, de otthonuktól legfeljebb csak 500 méteres távolságra. Kint tíz ember is játszhat együtt, de csak akkor, ha tartani tudják egymástól a két méter távolságot. A maszk viselése továbbra is kötelező lesz.

Netanjahu közölte azt is, hogy két hét múlva újra megvizsgálják, hogy lehet-e tovább lazítani, de ha romlik a helyzet, akkor a kormány ismét szigorítani fog.

Izraelben eddig 13 265 fertőzöttből 164 halt meg, és 3456-an épültek fel a betegségből.


Szerbia az ortodox húsvétot követően fokozatosan elkezdi enyhíteni az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat – jelentette be szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: bekulnis

Szerbiában szigorú intézkedések vannak érvényben. A húsvéti hétvégére teljes kijárási tilalmat rendeltek el. Péntek délutántól kedd reggelig senki sem hagyhatja el az otthonát.

Keddtől viszont egy órával később, 18 órakor kezdődik majd az éjszakai kijárási tilalom, de továbbra is hajnali 5 óráig lesz érvényben – jelentette be Vucic a Pink kereskedelmi televízióban szombat éjjel sugárzott interjúban.

Szerbiában a 65 év felettiek március közepe óta nem léphetnek ki az utcára. Ez keddtől annyiban változik, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 18 óra és hajnali 1 óra között megengedett lesz számukra, hogy rövid sétákra kijöjjenek lakásaikból. Kedden újranyithatnak a kisebb üzletek, műhelyek, elektronikai boltok, és az építkezések is újraindulhatnak. Vucic arról is beszélt, hogy a 300 négyzetméternél kisebb üzletek várhatóan április 27-én nyithatnak ki, ha megfelelően alakul a járványügyi helyzet.

„Ha romlik a helyzet, akkor a könnyítéseket visszavonjuk” – hangsúlyozta a szerb elnök, aki elmondta, hogy ha ellenőrzés alatt tudják tartan a járvány terjedését, akkor május 4-én kinyithatnak a fodrászok, edzőtermek és hasonlók, a szállodák, bevásárlóközpontok és fürdők pedig rá egy hétre kezdhetnek újra működni, akárcsak a távolsági közlekedés. A nemzetközi repülőjáratok fokozatosan indulhatnak újra május 11-től kezdve – fejtette ki Aleksandar Vucic.

Szombat délutánig az országban 5994 fertőzöttet regisztráltak, és 117 ember halt meg az új koronavírus miatt.