Az összegzés szerint a fogvatartottak között a korábbi afgán kormány alkalmazottain kívül megtalálhatóak az utcai tüntetéseken elfogott női aktivisták, jogvédő szervezetek tagjai és támogatóik; újságírók, egyházi iskolák diákjai, törzsi csoportok elöljárói, valamint a szalafista szekta tagjai és olyan polgári személyek, akiket a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) kollaboránsainak tekintenek.

Hirdetés

A jelentés összeállítója és kiadója Sahárzád Akbar, aki a tálib hatalomátvételt megelőzően a Független Afgán Emberi Jogi Bizottságot vezette. A tálib vezetés – amely az ENSZ korábban kiadott hasonló jelentéseit „propagandának” minősítette – egyelőre erre a beszámolóra nem reagált.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Vezetőjük akkor azt ígérte, hogy általános amnesztiában részesítik majd az ellenzéket. A sajtó azonban augusztus óta számos olyan esetet dokumentált amikor önkényesen tartóztattak le vagy öltek meg ellenzékieket a tálib hatóságok, vagy az ellenőrzésük alatt álló civil ruhás személyek.

A tálib vezetés ezen kívül több olyan békés tüntetést is feloszlatott ahol jogaik védelmében vonultak fel afgán nők, az eseményekről tudósító újságírókat pedig letartóztatták. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába Afganisztánban.

Korábban írtuk