Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet mintegy ötszáz feltételezett terroristáját vették őrizetbe vasárnap reggel Törökország-szerte végrehajtott rajtaütésekben a török hatóságok – jelentette a Dogan és az Anadolu török hírügynökség.

Az előállított gyanúsítottak között sok a külföldi, a gyerek, de olyanok is vannak, akik támadásra készültek vagy merényletet készítettek elő. Százötven embert a szíriai határ közelében fekvő Sanliurfa tartományban fogtak el a rendőrök, az ország délkeleti részén. A fővárosban, Ankarában pedig mintegy hatvan embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Isztambul és Kocaeli tartományokban 18, Gaziantepben 47, Bursában 46, Konyában több mint 30, Adanában 25, Bingölben 10, Izmirben 9, Elazigban 12, Corumban 19, Hatayban 38 IÁ-hoz köthető embert vettek őrizetbe a hatóságok. Előállítások voltak még Adiyaman, Manisa, Gaziantep és Samsun tartományokban is.

Az Iszlám Állam az elmúlt másfél évben számos terrortámadást hajtott végre Törökországban. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban egy IÁ-milicista gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplőkre. Az incidensben 39 ember meghalt, 69 pedig megsebesült.

Ankara augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs néven indított hadműveletet Észak-Szíriában, ahol Törökország egyik célja az, hogy megtisztítsa a határ mentét a dzsihadistáktól. A török hadsereg 2 hónapja ostromolja az IÁ második legfontosabb szíriai központját, Báb városát.

MTI