„A mariupoli helyőrség teljesítette harci küldetését. A katonai főparancsnokság utasította az azovsztali egységek parancsnokait, hogy mentsék meg az emberek életét. Mariupol védői korunk hősei” – tudatta az ukrán vezérkar.

Hirdetés

Anna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes beszámolója szerint 53 sebesültet Novoazovszkba vittek, 211 embert pedig Olenivkába szállítottak. Mindkét terület orosz ellenőrzés alatt áll, a kimenekítettek pedig várhatóan fogolycsere keretében térhetnek majd vissza ukrán ellenőrzés alatt álló területre. Mintegy 600 fegyveres lehetett a kiürítés megkezdése előtt a gyár területén.

„Bízunk abban, hogy meg tudjuk menteni a srácaink életét. Súlyos sebesültek is vannak köztük. El kell látni őket. Ukrajnának élő hősökre van szüksége” – tudatta kedd hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Azovsztal feladásával várhatóan végleg véget ér az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatája, ami azt jelenti, hogy Ukrajna vereséget szenvedett a városban, amely az orosz ostromot követően romokban hever. Ukrajna szerint civilek tízezrei haltak meg a városban.

Korábban írtuk