Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi
Hirdetés

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint mintegy 150 ember érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére hét hajón.

A dpa német hírügynökség pedig úgy tudja, hogy további mintegy 40 algériai érkezett meg Szardíniára, és 33 tunéziai ért partot az Olaszországhoz tartozó Pantelleria szigetén, amely körülbelül félúton Szicília és Tunézia között található.

Az ANSA szerint valószínű, hogy a menekülteket embercsempészek vitték ki nagy halászhajókon a tengerre, ahonnan kis csónakokon kellett folytatniuk útjukat, még az olasz területi vizek előtt.

Eközben a líbiai parti őrség kimentett 71 embert egy csónakból az ország partjainál a líbiai haditengerészet vasárnapi beszámolója szerint.

A hajóra a parti őrség egyik járőrhajója bukkant rá helyi idő szerint vasárnap hajnalban a fővárostól, Tripolitól keletre fekvő al-Homsz kikötőváros közelében – tudatta közleményében a haditengerészet. A Szudánból, Egyiptomból, Szíriából, Pakisztánból és a palesztin területekről érkező embereket a város egyik kikötőjébe szállították, ahol orvosi és humanitárius segítséget kaptak – tette hozzá a haditengerészet.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően mély káoszba süllyedt, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az odaérkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegeti az emberkereskedelem és -csempészet.

Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint nőtt a tengeren keresztül érkezők száma ebben a hónapban, először azóta, hogy folyamatosan csökkenés mutatkozott e számokban 2018 eleje óta. A szeptember 27-ig bezárólag készített feljegyzések szerint 1952 alkalommal érkeztek az olasz partokhoz, miközben 2018 szeptemberében ez a szám 947 volt. Január 1-je óta több mint hétezren érkeztek eddig, miközben a 2018-as évben körülbelül 21 ezer ember ért partot.