Az afgánok többsége nem rendelkezett az iráni lakhatáshoz és munkavállaláshoz szükséges hivatalos dokumentumokkal.

Hirdetés

Irán több afgánt deportált az elmúlt hetekben – hangsúlyozza a beszámoló, anélkül, hogy említené a kitoloncolások pontos okát. Az iszlám köztársaságot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, és újabb csapást mért a nemzetközi szankciók miatt amúgy is roskatag gazdaságára. Haszan Róháni elnök nemrég azt mondta: a vírus akár 25 millió iránit is megfertőzhetett.

Eközben Pakisztánból 1933 afgán tért haza.

2018 óta jelentősen nőtt az Iránból hazatérő afgánok száma, miután az iszlám köztársaság gazdasági válsággal küzd, és emiatt csökkent a külföldi munkaerő iránti igény. Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az országra nukleáris programja miatt kiszabott, korábban felfüggesztett szankciókat. A feszültség azóta tovább fokozódott Washington és Teherán között, az iráni gazdaság pedig mélyrepülésben van.

Korábban írtuk

Az évtizedek óta háború sújtotta Afganisztánban magas a munkanélküliség, alulteljesít a gazdaság és instabil a biztonsági helyzet. Emiatt afgánok százezrei vándoroltak ki az országból.