A beadvány szerint Michigan, Georgia, Pennsylvania és Wisconsin államokban – amelyekben Joe Biden győzött – történt tömeges csalás, ezért a legfelsőbb bíróságnak érvénytelenítenie kell a négy állam által delegált 62 elektor szavazatát, ami megfordíthatja az eredményt. A texasi igazságügyi miniszter mint felperes az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint nem támasztja alá vádjait bizonyítékokkal. A 17 – republikánus vezetésű – államból hat felperesként csatlakozott a keresethez, a többi támogatóként.

Hirdetés

A 106 republikánus kongresszusi tag a keresethez csatolt indoklásában azt írta: „alkotmányellenes szabálytalanságok kétségessé teszik az amerikai választási rendszer tisztességességét” és a választás eredményét. Donald Trump elnök is bejelentette csütörtökön, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez. Azt írta a Twitteren: „A legfelsőbb bíróság most lehetőséget kap arra, hogy megmentse az országot az Egyesült Államok történetének legnagyobb választási csalásától”.

Texas keresete előtt eddig egy pert vittek el a szövetségi legfelsőbb bíróságig: ebben a pennsylvaniai eredmények hitelesítésének leállítását kérték, és ez még függőben van. Az AP által idézett jogi szakértők szerint a kereset példa nélküli az amerikai történelemben, és nincs esélye, mert azt követeli, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelenítse több tízmillió szavazó voksát.

A támogató tagállami igazságügyi miniszterek között is van néhány, aki elismeri, hogy alaptalan az elnök vádja, miszerint tömeges csalás történt. Wayne Stenehjem észak-dakotai igazságügyi miniszter például azt mondta: állama nem vádolja azzal a szóban forgó négy államot, hogy tömeges csalás színhelye volt, de a keresetnek annyi haszna lehet, hogy a legfelsőbb bíróság egyszer és mindenkorra pontot tesz a vádak végére. Tim Fox montanai igazságügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott: a kereset megkésett, de felvet több fontos alkotmányügyi kérdést a hatalmi ágak szétválasztásáról és a levélszavazás tisztaságáról.

Korábban írtuk