Mintegy 74 ezer menedékkérő tartózkodik jelenleg Görögországban – közölte Dimitrisz Vicasz görög menekültügyért felelős miniszter csütörtökön.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A miniszter elismerte, hogy a görög szigeteken felállított menekülttáborokban „nehéz” a helyzet, mivel e létesítményeket kevesebb mint 10 ezer fő befogadására tervezték, miközben nagyjából dupla annyian élnek bennük. 

Vicasz elmondta, erőfeszítéseket tesznek a táborokban tartózkodó menedékkérők életkörülményeinek a javítására, illetve arra, hogy szálláshelyet biztosítsanak nekik a dél-európai ország kontinentális területein ( a Balkán-félsziget és a Peloponnészoszi-félsziget), ahova az elkövetkező hónapokban mintegy 6 ezer menedékkérőt terveznek áttelepíteni a táborokból.

Az Európai Bizottság további 43,7 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) sürgősségi támogatást jelentett be a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) számára szerdán, hogy segíteni tudja Görögországot a migrációs kihívások kezelésében.

A támogatás a Vicasz által említett mintegy 6 ezer menedékkérő elszállásolására, ideiglenes menedékek létrehozására, valamint a migránsok életkörülményeik javítására alkalmas.

A támogatás nem képezi részét annak az 1,6 milliárd euró értékű segélycsomagnak, amelyet az Európai Bizottság Görögország számára a migrációs nyomás kezelése céljából ítélt meg 2015-ben.

Görögországba az idén nagyjából 42 ezer migráns lépett be, többségük tengeri úton, míg 14 ezren szárazföldi útvonalon, főként Törökországból.

Vicasz megjegyezte, hogy a Görögországból más uniós országokba illegálisan továbbutazó migránsok száma minimális.