Legalább negyvenhat iszlamistával végeztek tűzharcban az egyiptomi biztonsági erők a Sínai-félszigeten az elmúlt napokban – áll az egyiptomi hadsereg hétfői közleményben.

Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk., archív

Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk.

„A terrorelhárító razziák során a nemzetbiztonsági erők 46 különösen veszélyes terroristát öltek meg a Sínai-félsziget északi és középső részén” – közölte Tamer ar-Rifáí, a hadsereg szóvivője.

A közlemény szerint 100 körözött bűnözőt és szélsőségest is letartóztattak a rajtaütések során, továbbá 38 járművet, 14 motorkerékpárt elkoboztak, illetve felszámoltak két fegyverraktárt. A légierő a terroristák 15 búvóhelye ellen intézett támadást, a biztonsági erők pedig 204 robbanószerkezetet hatástalanítottak, amelyeket a közlemény szerint a terroristák a félszigeten állomásozó katonák ellen akartak bevetni.

A tűzharcban három katona vesztette életét.

A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet. Az elnöki posztot Murszi hatalmának megdöntése után elfoglaló Abdel-Fattáh esz-Szíszi tavaly februárban hirdette meg a „Sínai-2018” nevű terrorelhárító hadműveletet, amelynek során – hírügynökségi összesítés szerint – eddig mintegy 850 dzsihadistát öltek meg, és 35 katona vesztette életét.