Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Az Open Arms nevű hajó Lampedusa partjainál horgonyoz, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter elutasította, hogy partra tegyék a tengerből augusztus elején fedélzetre vett illegális bevándorlókat.

„Kilenc ember elkeseredésében a vízbe vetette magát, hogy úszva érje el Lampedusa partját” – közölte Twitter-üzenetében az azonos nevű Open Arms spanyol segélyszervezet.

Már vasárnap is legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait.

Kilenc másik bevándorlót egészségi okokból a szigetre szállítottak. A hajó fedélzetén jelenleg 88 menekült és bevándorló tartózkodik.

„Kézben tartjuk a helyzetet” – közölte az Open Arms.

A korábbi jelentésektől eltérően a kedden vízbe ugrott migránsokat nem a hajóra, hanem a szárazföldre vitték, ahol orvosok vártak rájuk.

Spanyolország időközben bejelentette: a haditengerészet egyik hajóját küldi Lampedusa térségébe, hogy Palma de Mallorca kikötőjébe kísérje el az Open Armst.

A madridi kormány szerint az Audaz nevű hadihajót éppen Rota kikötőjében készítik fel az útra, kedd délután fog kifutni, és várhatóan pénteken érkezik meg az olasz szigethez. A spanyol vezetés közleményében hangsúlyozta, hogy ezt tartja a megfelelő megoldásnak.

A spanyol kormány még vasárnap jelentette be, engedélyt ad az Open Armsnak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet akkor közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre”, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni, és nem jöhet szóba több napi hajóút.