Mikael Parkvall nyelvész arról számolt be, hogy Svédországban immáron az arab a legtöbbek által beszélt kisebbségi nyelv, ezzel több száz év után fosztotta meg trónjától a finn nyelvet.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Történelmi mérföldkő ez a Svédországban beszélt nyelvek szempontjából: immáron az arab az államban használt második leggyakoribb nyelv” – írja Parkvall. Történelmi, állítja, hiszen a finn volt a második legelterjedtebb nyelv „azóta, hogy Svédország önálló államként létezik”.

Parkvall szerint a közel tízmilliós lakosú skandináv országban jelenleg több mint kétszázezren beszélnek arabul. Számításai alapján ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben az arabul beszélők száma megduplázódott, miközben a finn diaszpóra egyre töpörödik.

A bevándorlásellenes Alternatíva Svédországnak párt tagja, William Hahne a Twitteren a következőképpen reagált a hírre: „Több száz éven át a finn volt a második legelterjedtebb nyelv Svédországban. Most az arab az. Több száz éven át a finnek alkották Svédországban a legnagyobb számú kisebbséget. Most a szíriaiak”.