Az első közlések még tizenkét halálos áldozatról szóltak. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földrengés fészke 30 kilométerre a földfelszín alatt volt.

Hirdetés

A körzeti hatóság vezetője, Mohammad Száleh Purdel szerint a – déli órákban történt – földmozgás a türkmenisztáni határ közelében fekvő tartomány Kádisz körzetében számos házat megrongált. A halálos áldozatok többnyire összeomló házuk romjai között vesztették életüket.

A körzeti vezető szerint sérültjei is vannak a földrengésnek. Elmondta, hogy az áldozatok között nők és gyermekek is vannak. Mohammad Száleh Purdel szerint az áldozatok száma még növekedhet.

Baz Mohammad Szárvári, Bágdesz tartomány tájékoztatási és kulturális igazgatója elmondta, hogy a kormányon lévő tálibokat segítő fegyveresek eljutottak a katasztrófa sújtotta egyes területekre, de Bágdesz tartomány hegyvidéki területen fekszik. Hozzátette, hogy a térséget heves esőzés is sújtja.

Az országos katasztrófaelhárítás műveleti központjának vezetője, Dzsanan Szeke mulla közölte, hogy több mint hétszáz ház rongálódott meg. Kalainov tartományi székhely kórházában elmondták, hogy öt embert szállítottak be hozzájuk a földrengés után csonttöréssel.

Afganisztánban gyakoriak a földrengések, különösen az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekvő Hindukus-hegységben. A földrengések akár pusztítók is lehetnek, tekintettel az afganisztáni épületek gyenge ellenálló képességére.

2015. október 26-án a Richter-skálán 7,5 erősségű, Kabultól 250 kilométerre északkeletre kipattant földrengés Afganisztánban és a szomszédos Pakisztánban 398 halálos áldozatot követelt.

Korábban írtuk