Az Európai Parlament egyik alelnöki posztja Schmitt Pálnak a magyar Országgyűlés elnökévé történő választása révén üresedett meg. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Tőkés László erdélyi EP-képviselőt javasolta a tisztség betöltésére. Tőkés László jelölését, a román néppárti delegáció támogatásával, az Európai Parlament néppárti frakciója közfelkiáltással támogatta múlt heti ülésén.

Tőkés László a keresztény Európa és a közép-európai rendszerváltás elő jelképe. Tőkés László személyében megtestesíti mindazokat az értékeket, amelyeken a keresztény gyökerű, civilizációs vívmányaira büszke, polgárainak szabadságjogait védelmező Európa nyugszik. Életpályája során a szabadságjogok érvényesítésének következetes és rendíthetetlen képviselőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a román kommunista diktatúra megdöntésében, egy szabad Románia és Európa felépítésében. Tőkés László európai parlamenti alelnökké választása egy újabb állomás a határon átnyúló nemzetegyesítés folyamatában, a határok nélküli Európa létrejöttében, a kárpát-medencei magyarság érdekeinek közös uniós képviseletének megteremtésében. Tőkés László alelnökké választásával ugyanakkor nemcsak a kárpát-medencei magyarság nyerte el az Unió egyik legmagasabb tisztségét, hanem Erdély és Románia is. Tőkés László ebből a speciális szerepéből adódóan még fontosabb összekötő kapocs lesz a magyar és román nemzet között, személyében megtestesítve és EP-alelnöki pozíciójával elősegítve a két nép közötti szoros, baráti együttműködést – olvasható a Szájer József fideszes EP-képviselő által kiadott közleményben.

* * *

Románia európai uniós csatlakozását követően Tőkés László 2007-ben lett az Európai Parlament független képviselője. 2009-ben ő vezette az Európai Néppárti Képviselőcsoport tagpártjának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a listáját. Tőkés László számos magas rangú kitüntetés díjazottja: a közelmúltban kapta meg a Románia Csillaga Lovagi fokozatot és az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának Robert Schuman Érmét. További érdemei a teljesség igénye nélkül: Truman-Reagan Szabadságérem (USA); Roosevelt-díj és a Geuzenpenning-díj (Hollandia); Pro Fide-díj (Finnország); a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztje, a Leopold Kunscha -díj (Ausztria).